Σεισμόπληκτα: Κλείνει μια εκκρεμότητα τριάντα χρόνων

Νέα

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη έκανε γνωστή στην εκτός ημερήσιας συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Όπως ανακοίνωσε, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Πολεοδομική Μελέτη των Σεισμοπλήκτων και δεν απομένει παρά η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την οριστική έγκριση της μελέτης. Επισημαίνεται ότι η μελέτη είχε ακυρωθεί για τυπικούς λόγους από το ΣτΕ, μετά από ενστάσεις πολιτών, ενώ υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις εξ αιτίας αλλαγών στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ουσιαστικά, κλείνει μια εκκρεμότητα τριάντα και πλέον ετών που ταλάνισε τους κατοίκους μιας περιοχής με σημαντική θέση και ραγδαία οικιστική ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα για τη συμβολή του προς τη θετική αυτή εξέλιξη, καθώς και τον βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρο Καλογιάννη για το διαχρονικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, απηύθυνε ευχαριστίες προς τις υπηρεσίες του Δήμου και τις δημοτικές αρχές για τις άοκνες προσπάθειες.

Την ικανοποίησή τους, για τη θετική αυτή εξέλιξη εξέφρασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

 

Σ. Καλογιάννης: Καιρός να δούμε και τον ενιαίο χωρικό σχεδιασμό

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία Σταύρος Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του και ανέφερε: «Παρακολουθώ το θέμα του σχεδίου Σεισμοπλήκτων από κοντά για περισσότερο από δέκα χρόνια. Από το περασμένο καλοκαίρι συνεργάστηκα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ιωαννιτών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπακογιάννη και τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Φακέλου των Σεισμοπλήκτων και να προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2014, το τότε ΥΠΕΚΑ είχε ολοκληρώσει και στείλει στο ΣτΕ, για επεξεργασία, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Το ΣτΕ ζήτησε, στις 11 Φεβρουαρίου 2015, από την πολιτική ηγεσία του τότε νεοσύστατου Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη σύμφωνη γνώμη της, ώστε να προχωρήσει η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και το θέμα «πάγωσε» για μεγάλο διάστημα. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει το θέμα και την ευχαριστώ για τη συνεργασία μας. Ένα πολεοδομικό ζήτημα της πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο έρχεται από το παρελθόν, έκλεισε. Καιρός είναι να δούμε πλέον και τον ενιαίο χωρικό σχεδιασμό στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων».