Σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου

Νέα

Την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου έκανε γνωστή ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι η διαδικασία για νέο οργανόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τοποθετήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης για τις ακυρώσεις διαγωνισμών από την Οικονομική Επιτροπή την προηγούμενη βδομάδα.

«Οφείλω να αναλάβω πλήρως όλες τις ευθύνες που υπάρχουν. Να αναλάβω ακέραια την ευθύνη για τις αστοχίες, τις ανεπάρκειες και τις ολιγωρίες. Όμως αυτό δεν αρκεί ώστε να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι ο μεγάλος ασθενής είναι οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δήμου κι αυτή είναι μια παθογένεια που έρχεται από το παρελθόν.

«Αυτό δεν αποτελεί απαξίωση των εργαζομένων και των υπηρεσιών. Υπάρχουν εργαζόμενοι πολύ ικανοί που κάνουν μεγάλες προσπάθειες και τους αξίζουν τα εύσημα», σημείωσε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι οι παθογένειες στις υπηρεσίες καταγράφονται και σε εκθέσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών.

Μάλιστα ανέφερε ότι ακυρώσεις διαγωνισμών υπήρξαν και στο παρελθόν.

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δεν το εφηύρε η σημερινή δημοτική αρχή», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ έκανε γνωστό ότι από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίες στις ακυρώσεις των διαγωνισμών έχουν ζητηθεί έγγραφες εξηγήσεις και κατέληξε κάνοντας γνωστό ότι η αναδιάρθρωση της Οικονομικής Υπηρεσίας θα ξεκινήσει άμεσα ώστε να αποφευχθούν λάθη που βλάπτουν το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.

 

Δριμεία επίθεση από τον Θ. Μπέγκα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, για μία σταγόνα που απλώς ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης έκανε λόγο στην δική του τοποθέτηση, ανοίγοντας τη συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Μπέγκας, που ζήτησε από τη δημοτική αρχή, να αρχίσει να διοικεί και να μην εφευρίσκει δικαιολογίες.

Ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για κλιμάκωση, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της επικοινωνιακής της πολιτικής μόνο και μόνο για να καλύψει την ανικανότητά της να διοικήσει.

«Στην αρχή, για ό,τι δεν πήγαινε καλά, έφταιγε η αντιπολίτευση κι αυτά που κληρονομήσατε από τη δική μας δημοτική αρχή, μετά σας έφταιγε η ελληνική γραφειοκρατία λες και προέκυψε ξαφνικά. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να φταίνε οι υπάλληλοι του δήμου. Διαχωρίζετε τις υπηρεσίες και τη διοίκηση, δείχνοντας προφανή ανικανότητα να διευθύνεται ένα μηχανισμό που πρέπει να λειτουργεί σε αρμονία πολιτικών προϊστάμενων και υπαλλήλων. Έξι μήνες μετά θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν ασκούμε εμείς διοίκηση και δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα γίνει και τι είδους διερεύνηση ή όχι. Εμείς κάναμε γνωστές τις απόψεις μας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση σύμπτωσης αλλά προφανής ανικανότητα. Η ανοχή που έδειξαν οι πολίτες αλλά και εμείς ως αντιπολίτευση έχει εξαντληθεί και η δημοτική αρχή πρέπει να διοικήσει και να προσφέρει στον τόπο», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

 

Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπει η Λαϊκή Συσπείρωση

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση που είχε ο κ. Ελισάφ με την Όλυ Τσουμάνη από την Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την τοποθέτησή της, λίγο νωρίτερα, ότι πίσω από τις αποφάσεις ακύρωσης των διαγωνισμών και των προμηθειών, υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα της δημοτικής αρχής, που επιδιώκει να διαθέσει για άλλους σκοπούς τα χρήματα που θα εξοικονομήσει από τα έργα και τις προμήθειες, που δε θα εκτελεστούν. Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ελισάφ, που έκανε λόγο για «ανόητες σκέψεις» που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

Αντιπαράθεση για την προσφυγή για τον βιολογικό

Μία νέα εξέλιξη που αφορά στη ΔΕΥΑΙ και θέτει εν αμφιβόλω την έγκριση της σύμβασης με τον δεύτερο ανάδοχο για το έργο αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, απασχόλησε για αρκετή ώρα τη συνεδρίαση.

Ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό ότι αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, που ορίστηκε από την σύμπραξη των παρατάξεων που συγκροτούν τη δημοτική αρχή, έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της νομιμότητας της απόφασης του Δ.Σ. που αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας με το δεύτερο μειοδότη.

«Είναι ένα απαράδεκτο γεγονός και μόνο ως τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί. Αλήθεια γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά; Διοικείτε; Ομονοείτε σε αυτή τη σύμπραξη παρατάξεων;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας.

Η απάντηση δόθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ κ. Μπαρτζώκα που υποστήριξε, ότι ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η προσφυγή του πολίτη, που είχε όπως κάθε άλλος πολίτης δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή, υπενθυμίζοντας στην αντιπολίτευση την μακρά ταλαιπωρία και διαδικασία ετών, με την προσφυγή που είχε ασκηθεί για την Κενάν Μεσαρέ.

 

Τ. Καλογιάννη: Ζήτησε ενημέρωση για το Περιβαλλοντικό Μητρώο

Η Τατ. Καλογιάννη στην εισαγωγική της τοποθέτηση ζήτησε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο σχετικά με τη δημιουργία Μητρώου Περιβαλλοντικών και Εθελοντικών Οργανώσεων. Επίσης όμως, ζήτησε να κατατεθεί στο δημ. συμβούλιο, ο προγραμματισμός των δράσεων και των παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και υπενθύμισε, ότι τον Μάιο του 2019 ο δήμος Ιωαννιτών, υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με τον Φορέα Παμβώτιδας και την Περιφέρεια Ηπείρου για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην Παμβώτιδα, με κύριο φορέα του έργου τον δήμο Ιωαννιτών.

«Επειδή, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σχεδιασμό με διάφορες δράσεις άμεσης, βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης εφαρμογής με αναφορά το ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας, είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, μέχρι σήμερα, για την ωρίμανση των δράσεων που αποτελούν αρμοδιότητα του δήμου, καθώς στον προϋπολογισμό 2020 δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά σε αντίστοιχη δράση», σημείωσε η κα Καλογιάννη.

Η απάντηση του αντιδημάρχου κ. Βλέτσα ήταν πως το επόμενο διάστημα, οι δράσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.