Σε «κλοιό» οι ανεμβολίαστοι με τα νέα μέτρα

Νέα

Tι δηλώνει η βουλευτής ΝΔ Μαρία Κεφάλα

Σε εφαρμογή τέθηκαν τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του 4ου κύματος της πανδημίας covid-19, τα οποία περιορίζουν περαιτέρω την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.  Τα μέτρα ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Η βουλευτής Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει η επέλαση της πανδημίας που έχει στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επόμενες εβδομάδες καθώς φαίνεται ότι πάμε σε κλιμάκωση του 4ου κύματος.

Η κα. Κεφάλα ρωτήθηκε και για τα μέτρα που αφορούν την είσοδο σε εκκλησιαστικούς χώρους όπου πλέον θα απαιτείται μοριακός έλεγχος ή rapid test για να μπορεί να μπει κάποιος στο ναό εάν δεν είναι εμβολιασμένος ή δεν έχει νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

«Υπάρχει αυστηροποίηση των μέτρων για το επόμενο διάστημα και καθώς έχουμε μπροστά μας και τα Χριστούγεννα που όλοι θα θέλαμε να τα δούμε με μια πιο χαλαρή διάθεση. Η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να είναι πίστη από όλους μας γιατί θα υπάρχουν πολλοί αυστηροί έλεγχοι» ανέφερε ενώ ερωτηθείσα για τους ναούς υποστήριξε ότι υπάρχει μια σχετική δυσκολία στην εφαρμογή των μέτρων καθώς σε πολλούς μικρούς ναούς δεν υπάρχει κανένας για να κάνει τον σχετικό έλεγχο στην είσοδο των ναών ειδικά στα χωριά «Είμαστε από τις Μητροπόλεις που εφαρμόζουν τα μέτρα ενώ οι ιερείς και ειδικά ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος προτρέπει συνεχώς τους πιστούς να κάνουν το εμβόλιο» τόνισε η βουλευτής.

Την ίδια ώρα η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας αυξάνεται και η κα Κεφάλα τονίζει: «Υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία. Δύο χρόνια με πολλή δουλειά για τους υγειονομικούς και η αλήθεια είναι πως το σύστημα πιέζεται. Πρέπει να προσέχουμε όλοι μας το επόμενο δύσκολο διάστημα για να μην εκτροχιαστεί το σύστημα υγείας».

Στο μεταξύ, τα νέα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επίσης συστήνεται τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς. Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά 0 – 4 ετών εισέρχονται σε όλους τους χώρους χωρίς έλεγχο.

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας. Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο. Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.

Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).

Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ