erga-piroprostasias

Σε εξέλιξη τέσσερα έργα πυροπροστασίας

Νέα

Ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων και η συνεργασία στη διάρκεια της θερινής περιόδου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Λώλη ότι ολοκληρώθηκε η εκπόνηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος εξήρε την συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και τόνισε ότι με τον συντονισμό όλων και την επαγρύπνηση θα περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη τέσσερις εργολαβίες έργων και παρεμβάσεων πυροπροστασίας ενώ επισήμανε την ανάγκη καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων. Ειδικά όσων βρίσκονται μέσα στην αστική ζώνη ή εντός των οικισμών.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος τόνισε ότι το ζητούμενο στη διάρκεια της θερινής περιόδου είναι η πρόληψη. Στην κατεύθυνση αυτή πολύ σημαντική είναι η βοήθεια των εθελοντικών ομάδων που και φέτος θα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης υπογράμμισε ότι τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκε η συντήρηση των οχημάτων της πυροσβεστικής στην περιοχή μας. Έτσι για πρώτη φορά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και έτοιμη να αντιμετωπίσει την πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών.

Με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών και τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι οι πιο επικίνδυνες πυρκαγιές εκδηλώνονται στις περιοχές της Καστρίτσας και στη ζώνη Σταυρακίου- Μαρμάρων- Ασβεστοχωρίου.

Ο κ. Βασδέκης πρότεινε να εξεταστεί η δημιουργία μιας νέας αντιπυρικής ζώνης πάνω από τους οικισμούς του Σταυρακίου και του Νεοχωρόπουλου για μεγαλύτερη ασφάλεια των κατοίκων.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων Βασίλης Οικονόμου ανέφερε ότι ήδη όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και οι προληπτικές περιπολίες έχουν ξεκινήσει. Σημείωσε ότι ο στόλος της Πυροσβεστικής έχει συντηρηθεί και τα οχήματα είναι έτοιμα.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δασαρχείου, της Δημοτικής Αστυνομικής και εθελοντικών οργανώσεων.

Ιωάννινα 2023: Γενικόλογες και αόριστες οι απαντήσεις

Μια σειρά ερωτημάτων έθεσε στη συνεδρίαση η παράταξη «Ιωάννινα 2023», εκπροσωπούμενη από τον δημοτικό σύμβουλο Σπ. Γκίζα. Η παράταξη έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:

«-Σύμφωνα με το Ν.3013/2002 ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει συντάξει σχέδιο πολιτικής προστασίας του δήμου. Δεν το έχουμε στη διάθεση μας. Υπάρχει; Πως είναι δυνατόν να αναλύσουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να προχωρήσουμε σε κατάθεση προτάσεων, όταν δεν έχουμε στη διάθεση μας το σχέδιο αυτό;

-Έχει συγκροτηθεί γραφείο πολιτικής προστασίας; Ποιό το προσωπικό του υπό ποιά διεύθυνση λειτουργεί; Προβλέπεται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου;

-Έχουν καταρτιστεί μνημόνια συνεργασίας με τις υπηρεσίες του δήμου, δηλαδή μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών, της υπηρεσίας πρόνοιας, της ΔΕΥΑΙ καθώς επίσης και με τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων, των εθελοντικών οργανώσεων, των λοιπών εμπλεκομένων υπηρεσιών για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων τους;

-Επίσης έχει καταρτιστεί μνημόνιο συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων προς ενίσχυση του έργου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών την διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών καθώς και την υποστήριξη του έργου του πυροσβεστικού σώματος;

-Ποιες οι δράσεις σας αναφορικά με την ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας;».

«Επί των καίριων και σοβαρών θεμάτων που τέθηκαν με τα ερωτήματα που υποβάλλαμε, οι απαντήσεις που δόθηκαν κρίνονται και στην περίπτωση αυτή γενικόλογες και αόριστες, με παραπομπές σε μελλοντικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της δημοτικής αρχής», καταλήγει η παράταξη στην ανακοίνωσή της.