Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για το προσφυγικό

Νέα

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει και πάλι το προσφυγικό με τις ροές από τα τουρκικά παράλια να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ενώ ακόμα μια τραγωδία γράφτηκε στα νερά του Αιγαίου με επτά νεκρούς, ανάμεσά τους πέντε παιδιά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, δημιουργία δομών φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα να φύγουν από τα νησιά 12.000-15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 500 έως 1000 αλλοδαπών σε κάθε περιφέρεια, ενώ, σημείωσε πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με την ενοικίαση, από το κράτος, ξενοδοχείων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας.
Στην περιοχή μας τέτοιες δομές υπάρχουν και ήδη φιλοξενούν πρόσφυγες ενώ αναμένεται να δεχτούν και επιπλέον πρόσφυγες.

Επικαιροποίηση επιχειρησιακού πλάνου στο Δήμο Ιωαννιτών
Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο για την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού πλάνου για το προσφυγικό και την εκπόνηση τοπικού σχεδίου ένταξης στο οποίο αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.
Ενόψει και των διαστάσεων που λαμβάνει το προσφυγικό, η επικαιροποίηση κρίνεται απαραίτητη ώστε να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός και να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όποια ανάγκη υπάρξει.
Στην μηνιαία συντονιστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και όλων των φορέων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα αλλά και για την πιθανότητα έλευσης και άλλων προσφύγων προκειμένου να φιλοξενηθούν σε δομές της περιοχής ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Ο κ. Αϊβατίδης υποστήριξε ότι αναμένεται να φτάσουν περίπου 200 πρόσφυγες ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο camp του Κατσικά είπε ότι φιλοξενούνται εκεί περίπου 1000 άνθρωποι.
Όσο αναφορά το αντικείμενο της σύσκεψης, ο κ. Αϊβατίδης είπε ότι ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το προσφυγικό και αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις που αφορούν την υποδοχή και την υποστήριξη αυτών των δράσεων. «Έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν προτάσεις για την σύμπραξη του Δήμου με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Από την πλευρά του Δήμου θα γίνει κάθε προσπάθεια για να είμαστε συνοδοιπόροι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι κατατέθηκαν προτάσεις και από τις δύο πλευρές ώστε να βρεθούν κοινοί τόποι συνεργασία μεταξύ των φορέων και του δήμου για την συνεργασία και την ομαλότερη ένταξη των προσφύγων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ