Σε αναζήτηση λύσεων για τον πρωτογενή τομέα

Νέα

Σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη βρίσκεται ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης από το Υπουργείο των αγροτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωναϊού.
Αν και όπως είπε, η διάθεση αρνιών και κατσικιών στην Ήπειρο, είναι καλύτερη από ότι σε άλλες περιοχές, υπάρχουν ζητήματα και με την τιμή που πωλήθηκαν, αλλά και με τις τιμές του γάλακτος, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές, για τις οποίες το Υπουργείο ετοιμάζει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Τόνισε ακόμη ότι σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, αλλά και οι παραγωγοί κηπευτικών κ.ά. προϊόντων. «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για τη βοήθεια που θα παρασχεθεί “αύριο” προς όλους τους παραγωγούς», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Τεράστιο το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους

Για την χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κλάδος της κτηνοτροφίας και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο έκανε λόγο ο Μιχ. Τζίμας, ταμίας του ΔΣ του ΣΕΚ, που σημείωσε, ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου και απορρόφησης των αμνοεριφίων και των άλλων ζωικών προϊόντων, η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη. Ήδη ο ΣΕΚ, όπως ανέφερε, έχει προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα του de minimis για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, παράλληλα όμως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ενταχθούν στους ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση.
Σχολιάζοντας τέλος την πρωτοβουλία της περιφέρειας Ηπείρου για τη διαφημιστική καμπάνα ενίσχυσης της αγοράς των ηπειρωτικών προϊόντων, τόνισε, ότι είναι μία καλή προσπάθεια, που θα πρέπει όμως να έχει διάρκεια και να μην εξαντληθεί τις ημέρες των εορτών.