“Με αρετή και τόλμη να ασκείτε το έργο σας”

Νέα

O Δημήτρης Τσοβόλας στο Συνέδριο Ποινικολόγων

Γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας. Προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια η οποία μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις.

Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Η δημοφιλία του Τσοβόλα ήταν μεγάλη και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ: όταν η εφημερίδα  «Βήμα» δημοσίευσε  άρθρο με τίτλο: «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας, ο γιος του αγωγιάτη» που κορόιδευε την ταπεινή καταγωγή του Τσοβόλα, πολίτες αποφάσισαν κάψουν τα φύλλα της εφημερίδας  στις πλατείες στα Γιάννενα, τη Λάρισα, και την Άρτα, ενώ τότε βγήκε και το σύνθημα «Τιμή και δόξα στο γιο του αγωγιάτη!».

Ο ίδιος ο  Δημήτρης Τσοβόλας θυμήθηκε “τα χτυπήματα” που είχε δεχτεί στα πλαίσια της βράβευσής του  στο 20ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μάχιμων Δικηγόρων.

Στην ομιλία του αποτύπωσε μέσα σε λίγα λεπτά την εμπειρία ετών. Μια εμπειρία, που θέλησε να μεταφέρει σε όσους βρισκόταν στην αίθουσα.

Με λόγια καρδιάς, απλός, ευγενής κάλεσε τους συναδέλφούς του να μείνουν μακριά από οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα δικαίου “με Αρετή και τόλμη”, είπε “κερδίστε τη ζωή”  βαθιά συγκινημένος για την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του.

Για όλους όσους ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν για τον άνθρωπο Τσοβόλα που έδωσε τις μάχες του εντός των δικαστικών αιθουσών αλλά και εκτός.

Ο κ. Τσοβόλας ξεκαθάρισε ότι για εκείνον έχει μεγαλύτερη σημασία η καταξίωση στην επαγγελματική του πορεία απ΄ ότι στην πολιτική ενώ απευθυνόμενος στους δικηγόρους είπε: “δεν πήγα ποτέ σε γραφείο δικαστή ή εισαγγελέα. Με αυτόν τον τρόπο και εγώ ήμουν ελεύθερος και εκείνοι το ίδιο…Εάν κάνετε καλά την δουλειά σας κανείς δεν θα σας πειράξει ποτέ!”

Με το τέλος της ομιλίας του η αίθουσα σείστηκε από τους δικηγόρους που τον χειροκροτούσαν όρθιοι.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ