Πτώση βάσεων με την αλλαγή των συντελεστών

Νέα

Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών 2020, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα προβλήματα δεν έλειψαν αφού αμέσως μετά την ανάρτηση των βάσεων, η ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε πρόβλημα, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Στο μεταξύ, μεγάλη πτώση καταγράφουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2020 που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έπεσε στα 17.400 μόρια. Υπενθυμίζεται ότι ξεπερνούσε τα 18.000 μόρια. Η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια, καταγράφοντας πτώση 475 μορίων, ενώ πτώση 500 μορίων σημείωσε η βάση στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Για την Ιατρική Κρήτης, η βάση διαμορφώθηκε στα 17.525 μόρια.

Αντίθετα, ανοδική είναι η τάση στο 4ο επιστημονικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής στις οικονομικές σχολές και τις σχολές πληροφορικής.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι υπήρξε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος της τάξεως περίπου του 20%.

Το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, δήλωσε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.
Η κ. Κεραμέως απέδωσε την πτώση των βάσεων στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων φέτος ήταν 105.420, από τους οποίους 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.963.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 είχαν εισαχθεί 80.696.

Κ. Καμπουράκης: Ικανοποίηση από την πρώτη εικόνα

«Λίγο μετά τις 10 αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα/ βάσεις των μαθητών που εισήχθησαν στις ανώτατες σχολές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Καμπουράκης.
Όπως είπε η γενική αίσθηση είναι ότι η περιοχή μας πήγε καλά αλλά, χρειάζεται χρόνος για να βγουν τα στοιχεία για τα παιδιά που όχι μόνο μπήκαν στα ΑΕΙ αλλά εισήχθησαν και με υψηλές βαθμολογίες
Κατά τα λοιπά ο κ. Καμπουράκης ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσοστό κατάφερε να μπει σε πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Τα μηνύματα

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ συγχαίρει όλους τους επιτυχόντες και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία. Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν με τη σειρά τους και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αλλά και η παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία.
Στο μήνυμά του ο κ. Ελισάφ αναφέρει: «Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μία μεγάλη δοκιμασία για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ενώ καθοριστική είναι η συμβολή των καθηγητών που ανοίγουν ‘δρόμους’ στη γνώση.Η είσοδος στα ΑΕΙ είναι η αρχή μιας νέας πορείας. Οι σπουδές σας δεν είναι μόνο το μέσο για την επαγγελματική και κοινωνική σας καταξίωση. Με τις σπουδές ανοίγεστε στο μαγικό ‘ταξίδι’ του κόσμου της έρευνας, της γνώσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού. Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, να χτίσετε γέφυρες επικοινωνίας, να εργαστείτε για να βελτιώσετε τον κόσμο μας.

Οι θερμότερες ευχές μας συνοδεύουν τους εκατοντάδες νέους στο ‘ταξίδι’ αυτό.
Να έχετε πάντα στο νου σας τους στίχους του ποιητή Κ.Π. Καβάφη:
…Κι ἂν εἶσαι στὸ σκαλὶ τὸ πρῶτο, πρέπει
νᾶ σαι ὑπερήφανος κ’ εὐτυχισμένος.
Ἐδῶ ποῦ ἔφθασες, λίγο δὲν εἶναι ·
τόσο ποῦ ἔκαμες, μεγάλη δόξα.
Κι αὐτὸ ἀκόμη τὸ σκαλὶ τὸ πρῶτο
πολὺ ἀπὸ τὸν κοινὸ τὸν κόσμο ἀπέχει.
Εἰς τὸ σκαλὶ γιὰ νὰ πατήσεις τοῦτο
πρέπει μὲ τὸ δικαίωμά σου νᾶσαι
πολίτης εἰς τῶν ἰδεῶν τὴν πόλι…»

Παράλληλα στα παιδιά που δεν κατάφεραν να πετύχουν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αξίζει ο ίδιος έπαινος για τον αγώνα που έκαναν.Καλωσορίζω στην πόλη μας τους νέους φοιτητές που θα φτάσουν από άλλες περιοχές της χώρας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο μας αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της πόλης και η νέα Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθειά του».

Ακόμη, μετά την ανακοίνωση, των βάσεων εισαγωγής, ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει τα εξής:
«Συγχαίρω τις νέες και τους νέους των Λυκείων του Δήμου Ζίτσας – αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων – που με κόπο, επίπονη προσπάθεια και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να πετύχουν τους στόχους τους. Είμαι βέβαιος, ότι θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια για την πραγμάτωση των στόχων τους, στο όμορφο ταξίδι της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης, δημιουργώντας ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον των ίδιων αλλά και της χώρας μας.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στους νέους που δεν κατάφεραν να πετύχουν φέτος το στόχο τους και τους οποίους περιμένει μια δεύτερη προσπάθεια αλλά και πολλές άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες, τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Γνωρίζουμε πως εν μέσω της πανδημίας οι δυσκολίες αυξήθηκαν και θα πρέπει όλοι μας να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και κόπο. Άλλωστε, σύμφωνα και με την ρήση του Αριστοτέλη: «τα αγαθά κόποις κτώνται» και η γνώση είναι ένα αγαθό και σημαντικό εφόδιο για τη ζωή μας. Να γνωρίζετε πως για όλους σας αισθανόμαστε υπερηφάνεια και χαρά και στο μερίδιο που μας αναλογεί θεωρούμε χρέος μας, τη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών για την ανέλιξή σας, στον επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, μέσα από την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και προοπτικών. Καλή πρόοδο, η κοινωνία μας σας περιμένει για να την κάνετε καλύτερη».

Τέλος, σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», αναφέρει τα εξής: «Ένας πρώτος στόχος στην προσπάθεια αλλαγής επιπέδου σπουδών επιτεύχθηκε για χιλιάδες Ελληνόπουλα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών της περιοχής μας και ευχόμαστε σε όλα αυτά τα παιδιά θερμά συγχαρητήρια για την δικαίωση των κόπων τους και καλές σπουδές. Τα συγχαρητήρια ανήκουν και στις οικογένειές τους και τους δασκάλους τους, οι οποίοι ήταν οι μεγάλοι αρωγοί στην προσπάθειά τους. Συγχαρητήρια όμως και σε όλα τα άλλα τα παιδιά που η φετινή τους προσπάθεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Μην ξεχνούν όμως, πως πάντοτε υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να μην την αφήσουν να χαθεί. Τα μεγαλύτερα εφόδια είναι η θέληση, η υπομονή και η προσπάθεια και πάνω απ’ όλα τα νιάτα τους. Ο επικεφαλής Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης εύχονται σε όλα τα παιδιά καλή δύναμη».

Οι βάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πτώση των βάσεων σημειώθηκε φέτος στα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως φαίνεται στον πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί πως η βάση εισαγωγής για την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, διαμορφώθηκε φέτος σε 17.625 μόρια ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι τα τμήματα της Φιλοσοφικής.
Στο Ίδρυμα φέτος, εισάγονται συνολικά 3.511 νέοι φοιτητές και με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, έχουν ως εξής (αφορούν υποψήφιους-ες με το νέο σύστημα στα ημερήσια λύκεια):
Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Ιωάννινα): 10.475μόρια – Εισάγονται 97 φοιτητές.
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Ιωάννινα): 14.505 μόρια – Εισάγονται 43 φοιτητές.
Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Ιωάννινα): 15.175 μόρια – Εισάγονται 100 φοιτητές.
Γεωπονίας (Άρτα): 5.250 μόρια – Εισάγονται 155 φοιτητές.
Ιατρικής (Ιωάννινα): 17.625 μόρια – Εισάγονται 100 φοιτητές.
Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ιωάννινα): 9.525 μόρια – Εισάγονται 250 φοιτητές.
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα): 5.075 μόρια – Εισάγονται 209 φοιτητές.
Λογοθεραπείας (Ιωάννινα): 10.750 μόρια – Εισάγονται 104 φοιτητές.
Μαθηματικών (Ιωάννινα): 10.025 μόρια – Εισάγονται 225 φοιτητές.
Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Ιωάννινα): 9.300 μόρια – Εισάγονται 109 φοιτητές.
Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών και Πληροφορικής (Ιωάννινα): 12.425 μόρια – Εισάγονται 175 φοιτητές.
Μουσικών Σπουδών (Άρτα): 11.240 μόρια – Εισάγονται 133 φοιτητές.
Νοσηλευτικής (Ιωάννινα): 8.900 μόρια – Εισάγονται 164 φοιτητές.
Οικονομικών Επιστημών (Ιωάννινα): 11.925 μόρια – Εισάγονται 216 φοιτητές.
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ιωάννινα): 13.725 μόρια – Εισάγονται 189 φοιτητές.
Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Ιωάννινα): 11.375 μόρια – Εισάγονται 199 φοιτητές.
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα): 6.950 μόρια – Εισάγονται 199 φοιτητές.
Φιλολογίας (Ιωάννινα): 9.825 μόρια – Εισάγονται 199 φοιτητές.
Φιλοσοφίας (Ιωάννινα): 8.650 μόρια – Εισάγονται 204 φοιτητές.
Φυσικής (Ιωάννινα): 11.500 μόρια – Εισάγονται 180 φοιτητές.
Χημείας (Ιωάννινα): 14.775 μόρια – Εισάγονται 180 φοιτητές.
Ψυχολογίας (Ιωάννινα): 17.350 μόρια – Εισάγονται 81 φοιτητές.