Προτεραιότητα στην ασφάλεια και την τήρηση των πρωτοκόλλων

Νέα

Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η ασφάλεια και η προστασία ατόμων που βρίσκονται στις κοινωνικές της δομές. Στα πλαίσια αυτά, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ξεκινήσει ενημερώσεις σε όλη τη χώρα με σταθμό και την Ήπειρο.

Η Υφυπουργός, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και την πρόεδρο του Κέντρου Πρόνοιας Μαρία Τσολάκη πραγματοποίησε επισκέψεις την Τετάρτη τόσο στο Κέντρο Πρόνοιας όσο και στο Γηροκομείο που είναι στην αρμοδιότητα της Μητροπόλεως Ιωαννίνων προκειμένου να ενημερώσει και να προβεί σε επικαιροποίηση των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορωναϊό.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί επισκέφθηκα τις δομές και είδα την λειτουργία τους. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε την λειτουργία των κλειστών δομών και να λάβουμε όλα τα σχετικά μέτρα. Βρίσκομαι εδώ για αυτό το λόγο: Να περάσω το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότητα και βέβαια πάντα σε συνεργασία με τις περιφέρειες για να διασφαλίσουμε τους κανόνες υγείας που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα», ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου.

Όπως ανέφερε πρωτόκολλα υπήρχαν από τον Μάρτιο αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι δυναμικά και έτσι βγαίνουν συνεχώς νέα πρωτόκολλα για την λειτουργία των δομών προ εύρεσης, αλλά και μετά εύρεσης κρούσματος. Αναφορικά με την ανησυχία που υπάρχει για τους θανάτους σε γηροκομεία υπογράμμισε ότι είναι σε εγρήγορση όλοι ενώ δεν απέκλεισε να οδηγηθούμε και στην λήψη αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία του κορωναϊού.

Αύξηση των εργαζομένων

Πέραν τούτων αναφέρθηκε και στην εν γένει στήριξη της πρόνοιας όλων των ευαίσθητων ομάδων. «Ήδη ξεκινήσαμε δυναμικά και αυξήσαμε τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόνοιας, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες όπως πρέπει», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου ευχαριστώντας την κα. Τσολάκη αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την δουλειά που γίνεται.

Σύσκεψη για τα μέτρα προστασίας στις προνοιακές δομές

Λίγη ώρα αργότερα και μετά την επίσκεψη στις προνοιακές δομές αλλά και στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, η προστασία των φιλοξενούμενων στις προνοιακές και γενικά στις κλειστές δομές από τη μετάδοση του κορωναϊού, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχε η Υφυπουργός με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και Αντιπεριφερειάρχες.

Κατά τη διάρκεια έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου για τον εφοδιασμό υπηρεσιών και δομών με υλικά προστασίας, ως επίσης και για την συστηματική και αποτελεσματική προσπάθεια που γίνεται για τις ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.
Ο Περιφερειάρχης έθεσε στην Υφυπουργό και το ζήτημα της πολυετούς αχρησίας του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την ημέρα κατασκευής και εξοπλισμού του από τις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ), ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησής του κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας του κορωναϊού.

Η Υφυπουργός με το πέρας της συνάντησης δήλωσε:
«Ο κ. Περιφερειάρχης με ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις σε προνοιακές δομές της Περιφέρειας Ηπείρου. Συζητήσαμε τόσο τι γίνεται στις κλειστές δομές παιδικής προστασίας, αλλά και στις κλειστές δομές ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Μετά την επίσκεψή μου το πρωί στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων αλλά και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, υπενθυμίσαμε άλλη μια φορά και συζητήσαμε ενδελεχώς για τους ελέγχους που γίνονται από πλευράς Περιφέρειας, αλλά και τους μοριακούς ελέγχους του ΕΟΔΥ για να διασφαλίσουμε την υγεία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Με ενδιαφέρον και χαρά έμαθα ότι ενεργοποίησαν και ένα κινητό κλιμάκιο για ελέγχους σε κλειστές προνοιακές δομές γηροκομείων και χρονίως πασχόντων, οπότε παραμένουμε σε στενή συνεργασία. Ζητούμε συνεχώς σε εργαζομένους και διοικήσεις δομών να είναι πολύ αυστηροί στην τήρηση των μέτρων και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους συμπολίτες μας».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Α. Καχριμάνης χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση με την Υφυπουργό και πρόσθεσε: «Την ευχαριστώ για τη συνεργασία και ευελπιστώ ότι θα δώσουμε λύσεις σε διάφορα χρονίζοντα προβλήματα στην περιοχή μας καθώς και στα θέματα του κορωναϊού».
Στη συνάντηση με την Υφυπουργό παραβρέθηκαν οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, οι Αντιπεριφερειάρχες Κ. Σιαράβας (Π.Ε. Ιωαννίνων), Αγνή Νάκου- Δασούλα (αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας) Οδ. Πότσης (αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης).
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ