Με τη συμμετοχή φορέων, οργανώσεων και πολιτών, που κατέθεσαν γενικές αλλά και εξειδικευμένες παρατηρήσεις, ολοκληρώθηκε στην Άρτα η παρουσίαση των προτάσεων της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura 2000.
Η μελέτη αφορά τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε από τους αναδόχους της μελέτης. Οι παρεμβάσεις και τα σχόλια που κατατέθηκαν αναμένεται να ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, προτού αυτό κατατεθεί ως Προεδρικό Διάταγμα προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η περιοχή μελέτης καταλαμβάνει περιοχές των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και ειδικότερα των ΠΕ Ιωαννίνων, Άρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Πρεβέζης.
Tμήμα της περιοχής μελέτης αφορά σε θαλάσσια περιοχή που σχετίζεται με τον Αμβρακικό κόλπο.
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου και μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις, τα σχόλια, τις ενστάσεις και τις προτάσεις τους, ωστόσο όπως ανέφερε ο Γεν. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, ακόμη και μετά από την ημερομηνία αυτή, θα είναι δυνατό να υποβληθούν απευθείας στο υπουργείο προτάσεις μέχρι την έγκριση της ΕΠΜ ώστε να γίνουν συμπληρωματικές διορθώσεις και αλλαγές πριν αποσταλεί το τελικό Π.Δ στο ΣτΕ.
Ο κ. Βαρελίδης αναφέρθηκε γενικά για την ΕΠΜ μένοντας στο ισχυρό πλεονέκτημα που διαθέτει για τις συγκεκριμένες περιοχές μελέτης που είναι τα Π.Δ για την προστασία τόσο του Αμβρακικού, όσο και των Τζουμέρκων. «Υπάρχει επομένως ένα πολύ ισχυρό νομικό υπόβαθρο για το Π.Δ που θα συνταχθεί με βάση την ΕΠΜ για να αποσταλεί προς έγκριση από το ΣτΕ. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει εγκριθεί η ΕΠΜ και ως το τέλος του έτους, το Π.Δ θα έχει πάρει το δρόμο του για το ΣτΕ», ανέφερε ο κ. Βαρελίδης για να προσθέσει πως «πρόθεσή μας είναι οι περιοχές αυτές να λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης κάθε περιοχής και όχι ως μουσειακά εκθέματα, με τους ανθρώπους να ζουν, να εργάζονται και να ευημερούν σε αυτές».
Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί
Τον κίνδυνο να αποδειχθεί πως τα Προεδρικά Διατάγματα θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη των περιοχών επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ενώ ο δήμαρχος Κεν. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος μετέφερε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων να μην θεσμοθετηθούν νέοι περιορισμοί πέραν εκείνων που ήδη υπάρχουν.
Ο αντιδήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων κ. Βαΐτσης επίσης άσκησε κριτική στους μελετητές για προβλέψεις όπως εκείνες που αναφέρονται στην δυνατότητα αδειοδότησης πολλών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στα μεγάλα ποτάμια της περιοχής και στους παραποτάμους αυτών.
Λίγο αργότερα, ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης ζήτησε ενημέρωση για το αν οι μελετητές επισκέφθηκαν τις τοπικές κοινωνίες και αν ήρθαν σε επαφή με κατοίκους και εκπροσώπους των φορέων που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι για να καταλήξουν στις προτάσεις τους, σημειώνοντας πως αυτή η παράμετρος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να μη δημιουργηθούν εξαρχής ζητήματα αμφισβήτησης.
Έντονες αντιδράσεις για τις νέες ζώνες προστασίας στη περιοχή των Τζουμέρκων
Οι μελετητές παρουσίασαν αναλυτικά τις προτάσεις τους, με το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ορεινών Περιοχών Τζουμέρκων. Εκεί, προτείνεται η ομαδοποίηση των ειδικών ζωνών διατήρησης και των ζωνών ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) και προκύπτουν 12 ζώνες ειδικής προστασίας της φύσης, 7 ζώνες διατήρησης οικοτόπων και ειδών, 28 ζώνες βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων και 0 ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης.
Στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, που περιλαμβάνει και το όρος Περιστέρι (Λάκμος), προτείνεται η δημιουργία 12 ζωνών προστασίας της φύσης και 7 ζωνών διατήρησης οικοτόπων και ειδών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας. Στην σχετική ημερίδα, οι δύο φορείς εκπροσωπήθηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη της Ε’ ΚΟΗ, κ. Μπαλαμπέκο, και τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας, κ. Βάσιο, αντίστοιχα.
Ο κ. Μπαλαμπέκος εξήγησε πως η θέσπιση Ζωνών Προστασίας της Φύσης, αυτομάτως οδηγεί σε απαγόρευση της άσκησης θήρας σε μία τεράστια έκταση στη περιοχή μελέτης στο όρος Περιστέρι και στα Τζουμέρκα γενικότερα. «Θεωρούμε πως οι μελετητές έχουν εξαντλήσει την αυστηρότητά τους στις επιτρεπόμενες χρήσεις ειδικά για το κυνήγι, ορίζοντας ή Ζώνες Προστασίας της Φύσης Οικοτόπων και Ειδών στις οποίες η άσκηση θήρας επιτρέπεται μόνον για διαχειριστικούς σκοπούς και εάν υπάρξει κάποια αντίστοιχη μελέτη και για συγκεκριμένα τμήματα. Μέχρι σήμερα στην ίδια περιοχή το κυνήγι ασκείται το 80% της έκτασης και εσείς με την πρότασή σας λέτε ότι στο εξής θα απαγορεύεται το κυνήγι στο 80% της έκταση, μόνο και μόνο επειδή χαρακτηρίζεται ως δυνητική απειλή το κυνήγι», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπαλαμπέκος.
Παράλληλα όμως άσκησε σκληρή κριτική και για τις προβλέψεις για τον Αμβρακικό καθώς στη μελέτη εμπεριέχονται αναφορές που έχουν αποδειχθεί αναληθείς στην πορεία των ετών και ειδικά από το 2013 και μετά με το κυνήγι να επιτρέπεται σε έξι ζώνες και από πέρυσι σε επτά. «Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι μελετητές και αυτό που όλοι το αποδέχονται και το αναγνωρίζουν είναι πως η φυσική παρουσία των κυνηγών στον Αμβρακικό μείωσε στο ελάχιστο τα περιστατικά λαθροθηρίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το υπουργείο κάθε χρόνο υπογράφει τη Ρυθμιστική θήρας για τον Αμβρακικό, έχοντας και τις σχετικές εισηγήσεις από τις Δασικές Υπηρεσίες της περιοχής», σημείωσε.
Πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι παρατηρήσεις του προέδρου του Κυνηγ. Συλλόγου Άρτας κ. Βάσιου. «Οι κυνηγοί είναι αυτοί που κρατούν ζωντανά τα χωριά και το να απαγορεύεται το κυνήγι με μονομερείς αποφάσεις πλήττει καίρια και το κυνήγι και την τοπική και την εθνική οικονομία. Είναι άλλο ζήτημα η λαθροθηρία και άλλο το κυνήγι. Κανείς λαθροθήρας δεν είναι κυνηγός. Αυτοί είναι οπλοφόροι και για αυτό η κυνηγετική οικογένεια μόνη της, με δικά της έξοδα έχει συστήσει το Σώμα της Θηροφυλακής με 280 θηροφύλακες σε όλη τη χώρα που πληρώνονται από τους κυνηγούς», σημείωσε ο κ. Βάσιος.
Ο κ. Βαρελίδης πήρε το λόγο και ζήτησε οι εν λόγω παρατηρήσεις να αποσταλούν σε υπόμνημα το συντομότερο δυνατό στο υπουργείο για να ληφθούν υπόψιν και να επεξεργαστούν πριν εκδοθεί το Π.Δ.