Προσοχή σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Νέα

Ο πνευμονολόγος Θανάσης Κωστούλας μας εξήγησε ότι το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η covid 19 γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και να κάνουμε σχετικούς ελέγχους ειδικά εάν εμφανίζουμε συμπτώματα. Πλέον, η ανησυχία δεν κυριαρχεί καθώς η επιστημονική κοινότητα έχει περισσότερα «όπλα στη φαρέτρα της» για να αντιμετωπίσει ακόμη και μια πιο βαριά νόσηση.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε και να ακολουθούμε όσα λένε οι επιστήμονες. Ο πνευμονολόγος Θανάσης Κωστούλας μας εξήγησε ότι το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται… Σημαίνει ότι πάμε στην επόμενη φάση, την ενδημική, που πρέπει να μάθουμε για αρκετό χρονικό διάστημα, άγνωστο πόσο, να συμβιώνουμε με τον ιό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές θα κάνει ο ιός εξάρσεις και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. «Αυτή την περίοδο ο ιός είναι σε μια έξαρση σχετική και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει λίγο να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας και να είμαστε προσεκτικοί ειδικά εάν νοσούμε. Σωστό είναι να μένουμε σπίτι και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που καλό είναι να μένουν εκτός σχολείου.

«Όταν συμπτώματα ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον μας με το οποίο έχουμε έρθει σε επαφή, πρέπει όλοι να κάνουμε δύο και τρία τεστ για να δούμε αν είμαστε θετικοί. Αν είμαστε θετικοί πρέπει να παραμείνουμε για λίγες ημέρες εκτός κοινωνικών συναναστροφών για να μην κολλήσουμε κάποιον. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που καλό είναι να μη πάνε λίγες μέρες στο σχολείο. Αν μιλάμε για ηλικιωμένους ή για ευπαθείς ομάδες, τότε θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και να γίνει άμεση διάγνωση μέσα στο πρώτο πενθήμερο από τη διάγνωση, ώστε να μπορούμε να πάρουμε αντιικά χάπια, που μειώνουν πάρα μα πάρα πολύ την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο και βεβαίως βοηθούν τις ομάδες αυτές να μη ταλαιπωρηθούν πολύ από τη νόσηση», τονίζει ο κ. Κωστούλας.

Τέλος, συστήνει σε όλους τον εμβολιασμό καθώς τα νέα εμβόλια προφυλάσσουν και είναι ασφαλή «τα επικαιροποιημένα εμβόλια μας καλύπτουν και μας προστατεύουν», καταλήγει καλώντας ειδικά τις ομάδες υψηλού κινδύνου να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ