giannena_plateia_maskes

Προσεκτική η χαλάρωση των περιορισμών

Νέα

Ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματα της «επιστροφής στην κανονικότητα» – Εγκρίθηκε η επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού

 

Μέχρι και τις 14 Μαΐου θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με τις μεθόδους click away και click inside, ενώ αυτές οι διαδικασίες δεν θα υπάρχουν στις 15 Μαΐου, όταν δηλαδή ανοίγουν τουρισμός και διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ωστόσο, ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε πως οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών στα καταστήματα θα μας συνοδεύουν για αρκετό καιρό ακόμα.

Για την εστίαση σημείωσε πως υπάρχει «καλή εικόνα» όσον αφορά στις παραβάσεις. Συγκεκριμένα σημείωσε πως την Παρασκευή 7 Μαΐου, σε σύνολο 7.000 ελέγχων διαπιστώθηκαν 205 παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν τη χρήση μάσκας κυρίως από πελάτες κατά τη διάρκεια της αναμονής.

Παράλληλα το σταδιακό άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, από την κυβέρνηση αποφασίστηκαν πως:

-Από 14 Μαΐου ανοίγουν τα Μουσεία

-Από τις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα ωδεία

-Από 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και επιτρέπονται οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, με πληρότητα έως 75%.

-Από 28 Μαΐου επανεκκινούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθρους χώρους.

-Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από σήμερα, Σάββατο, ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Παράλληλα, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

-Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν ξανά διά ζώσης Νηπιαγωγεία – Δημοτικά – Γυμνάσια Λύκεια, με self test.

-Από 10 Μαΐου επίσης διά ζώσης λειτουργούν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, πανελλαδικών και επάρκειας.

-Από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

-Τέλος, από 17 Μαΐου αρχίζουν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

«Προχωράμε σε επιπλέον βήματα ανάκτησης της ελευθερίας» εξήγησε ο υφυπουργός.

 

Ενδείξεις για τοπικές επιδημίες

Εξάλλου κατά την ενημέρωση η κα. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωναϊού το Πάσχα. Σημείωσε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των μειωμένων τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Πάντως, το ποσοστό θετικότητας έμεινε σταθερό στο 4,3%.

Αν και ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις από το Πάσχα, υπάρχουν ήδη ενδείξεις για τοπικές επιδημίες εξαιτίας των μετακινήσεων και των φιλικών & οικογενειακών συναντήσεων.

Tα ενεργά κρούσματα καταγράφουν πτωτική πορεία και για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες τα ενεργά κρούσματα είναι κάτω από 20.000. Τα περισσότερα νέα κρούσματα παρατηρούνται σε ανθρώπους 20 με 60 ετών.

Όσον αφορά στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφηκε πτωτική πορεία. Ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου ήταν 391 και για πρώτη εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές.

Ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων είναι 4.900. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση στις νοσηλείες σε όσες ηλικιακές ομάδες έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το 1/4 των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι στην ηλικιακή ομάδα 35 – 55. Για δεύτερη εβδομάδα, οι αποσωληνώσεις ήταν περισσότερες από τις διασωληνώσεις.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι παρατηρείται μια χαλαρότητα, ενώ διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

«Να μη δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων ούτε καν σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2021 η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε επιδείνωση της πανδημίας.

Υπενθύμισε στον κόσμο να μη ξεχνά να φορά τις μάσκες, να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και κυρίως να πάει να εμβολιαστεί.

 

Επανεκκίνηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, για το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, εισηγήθηκαν ομόφωνα τα εξής:

• Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

• Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

• Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

• Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

• Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

• Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο. Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

 

Τα κρούσματα

Στους 749 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη 63 ανθρώπων, ενώ τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 2.691 έπειτα από 61.805 τεστ.

Εν τω μεταξύ, μικρή υποχώρηση, μετά τα 52 κρούσματα της Πέμπτης είχαμε χθες στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί και στοιχείο που κάνει την κατάσταση πιο ανησυχητική είναι η μεγάλη διασπορά που καταγράφεται ειδικά στην πόλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων 35 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός για την Ήπειρο ανέρχεται σε 57 με εστίες τόσο στη Θεσπρωτία όσο και στην Πρέβεζα.

Αναλυτικά η κατανομή: Δύο κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 13 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και επτά στην Π.Ε. Πρέβεζας.