Ποτέ χωρίς το αντηλιακό σας!

Νέα

Νερό καπέλο και αντηλιακό. Αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών για τις ημέρες του καύσωνα και ειδικά για όσους αναγκαστικά εργάζονται σε ανοικτούς χώρους ή κινούνται έξω.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι μεγάλη και το αντηλιακό είναι απαραίτητο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να επιλέγουμε αντηλιακά που τηρούν τις δερματολογικές προδιαγραφές και να κάνουμε συχνή χρήση.  Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με την ημερομηνία λήξης των προϊόντων καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν αντηλιακά της προηγούμενης χρονιάς που πιθανόν να έχουν χάσει τις ιδιότητες και δεν προστατεύουν.

Ο φαρμακοποιός Μάνος Ξενηκάκης ρωτήθηκε και εξήγησε ότι τα αντηλιακά είναι αναγκαία ακόμη και όταν κινούμαστε σε αστικό περιβάλλον «ο ήλιος μας βρίσκει παντού….», λέει χαρακτηριστικά.

Το αντηλιακό μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσής μας στον ήλιο. Το ηλιακό φως που διαπερνά τη γήινη ατμόσφαιρα αποτελείται χονδρικά κατά 50% από υπέρυθρη, κατά 40% από ορατή και κατά 10% από υπεριώδη ακτινοβολία. Το φάσμα του τελευταίου 10% χωρίζεται σε δύο επιμέρους περιοχές ακτινοβολίας – την UVA (σε ποσοστό 95%) και την UVB (σε ποσοστό 5%), από τις οποίες μας παρέχει προστασία ένα αντηλιακό, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξενηκάκης τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ειδικά με τα παιδιά.

Οι λόγοι που πρέπει να φοράμε αντηλιακό είναι πολλοί.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι το πρόσωπο και το σώμα μας πρέπει να προστατευθεί από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας όλο τον χρόνο.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

-Οι υπέρυθρες ακτινοβολίες του ήλιου δε μας κάνουν κακό μόνο το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα διαπερνούν τα σύννεφα χωρίς καμιά δυσκολία.

-Τα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος αυξάνονται και το αντηλιακό συμβάλλει αποδεδειγμένα στην αντιμετώπισή του.

-Δεν έχει σημασία αν είστε ανοιχτόχρωμοι ή σκουρόχρωμοι. Όλοι οι τύποι επιδερμίδας κινδυνεύουν.

-Βοηθάει στην πρόληψη των πανάδων και των αποχρωματισμών της επιδερμίδας.

-Καθυστερεί την ανάπτυξη ρυτίδων και την πρόωρη γήρανση. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 90% από τα ορατά σημάδια γήρανσης που έχουμε, δεν εξαρτάται από το πόσο χρονών είμαστε, αλλά από το πόσο έχουμε εκθέσει την επιδερμίδα μας στον ήλιο.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ