Πώς προχωρά το νέο Κατάστημα Κράτησης των Ιωαννίνων

Νέα

Τ. Θεοδωρικάκος: Σημαντικά βήματα προόδου για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας

Συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τις πολιτικές, τις προτεραιότητες, τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος. Μεταξύ αυτών παρουσιάστηκε και η πρόοδος στην κατασκευή του νέου Καταστήματος Κράτησης στα Ιωάννινα.

Προτεραιότητες

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Παπαθανασίου Κωνσταντίνος και ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Τάξης Καραμαλάκης Μιχαήλ. Εκ μέρους της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης παρόντες ήταν οι κκ Alan Mitchell, Elizabetta Zamparutti, Regi Brillat και Hugh Chetwynd.

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός τόνισε ότι ο απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που κρατούνται στις δομές κράτησης, επί τη βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου Δικαίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ο ελληνικός πολιτισμός εξάλλου επιβάλει μια τέτοια αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε τις ιδιαιτερότητες της περιόδου, την οικονομική κρίση, την πανδημία και τη μεταναστευτική κρίση που μετέβαλαν το προφίλ της χώρας, επηρεάζοντας άμεσα και τις ήδη βεβαρυμμένες δομές κράτησης, αφού 1 στους 5 φυλακισμένους είναι διακινητής παράτυπων μεταναστών (2.096 άτομα).

Παρά τις δυσκολίες, ο προϋπολογισμός για την αντεγκληματική πολιτική αυξήθηκε ανέφερε ο υπουργός. Ενδεικτικά, οι πιστώσεις που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανερχόταν στα 150 εκατ. το 2020, στα 162 το 2021 ενώ μέχρι τον 7/2022 στα 158 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τα εξής:

-Εναρμόνιση των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, με τη θέσπιση ένδικου βοηθήματος των κρατουμένων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους.

-Απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των κρατουμένων, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία των αδύναμων κρατουμένων.

-Ισότητα στα δικαιώματα και στον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

-Προστασία της ανηλικότητας και της μητρότητας των κρατουμένων γυναικών.

Επικοινωνία των κρατουμένων με το κοινωνικό τους περιβάλλον με χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

-Διαχωρισμό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων.

-Αναβάθμιση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης και διατροφής των κρατουμένων.

-Διευκόλυνση μεταγωγής των κρατουμένων σε αγροτικά καταστήματα.

-Εξορθολογισμό των προϋποθέσεων χορήγησης του ευεργετήματος τακτικών, εκπαιδευτικών και έκτακτων αδειών.

-Κοινωνική Επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων και την λήψη ειδικής μέριμνας για τους νεαρούς κρατούμενους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και σε βασικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και αφορούν στις συνθήκες κράτησης και περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του ζητήματος του υπερπληθυσμού, το κτιριακό, τη στελέχωση, την εκπαίδευση των κρατουμένων και την υγειονομική τους περίθαλψη.

Τα Καταστήματα Κράτησης

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε για τα εξής θέματα:

– Υπερπληθυσμός: H μεταφορά από τα κλειστά Καταστήματα Κράτησης της Χώρας κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών, απέδωσε αποτελέσματα και επετεύχθη σημαντική αποσυμφόρηση. Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου έχουν μεταχθεί 390 κρατούμενοι από τα κλειστά Καταστήματα Κράτησης στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης, σημειώνοντας, έτσι, σε διάστημα τριών μηνών (01.06.2022-1.09.2022) έχει καλυφθεί το 65% του αρχικού στόχου για μεταγωγή περίπου 600 κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης. Παράλληλα, λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτικών καταστημάτων κράτησης και αναπτύσσονται συνεργασίες με εξειδικευμένους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα για την αναβάθμιση τους. Εν προκειμένω, εντός του Σεπτεμβρίου προβλέπεται η υπογραφή MOU με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βελτίωση των γνώσεων και της συνολικότερης κατάρτισης των κρατουμένων, καθώς και την αναβάθμιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας στα Καταστήματα αυτά.

– Κτιριακό: Στις 9 Αυγούστου 2022 υπεγράφη η σχετική Σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για το έργο της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα αναπτύσσονται σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη. Θα περιλαμβάνουν, επίσης, νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.

Όσον αφορά στο νέο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το υπουργείο η δωρεά της έκτασης, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Κατάστημα και έχει κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Εκπαίδευση: Ως προς το θέμα της εκπαίδευσης, θα ήθελα να αναφερθώ σ΄ ένα καινοτόμο πρόγραμμα, υπό τον τίτλο «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Κρατουμένων» συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο υλοποίησης πράξεων ΕΣΠΑ. Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης αποφυλακιζόμενων κρατούμενων στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Το έργο αφορά έως 2000 ανήλικους και έως 5.500 ενήλικους κρατούμενους προσφέροντάς τους α) Δράσεις Συμβουλευτικής, (ψυχοκοινωνική και επαγγελματική συμβουλευτική), β) Επαγγελματική Κατάρτιση, γ) Επαγγελματική Πιστοποίηση, και δ)Ανάπτυξη κατάλληλων σύγχρονων αιθουσών διδασκαλίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εστιάζει στον τομέα της μετα-σωφρονιστικής πολιτικής, μέσω του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Επανόδου. Σχεδιάζονται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα η δημιουργία 8 παραρτημάτων της Επανόδου για τον σκοπό της επανένταξης.

Επίσης, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση σχολείων στις φυλακές (Ν. 4763/2020 (άρθρο 75) και σε συνέχεια της ίδρυσης και λειτουργίας του μονοθέσιου Δημοτικού στο Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, ιδρύθηκε πρόσφατα (28/8/2022) και δεύτερο Δημοτικό Σχολείο στο Κ.Κ. Λάρισας.