Πώς γίνονται τα self-test των μαθητών αυτή την εβδομάδα

Νέα

Επιστροφή για τους μαθητές στα θρανία σήμερα για τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων χωρίς ωστόσο να έχουν την υποχρέωση επίδειξης self test

Και αυτό διότι η δεύτερη εβδομάδα των σχολείων, βάσει πρωτοκόλλου, προβλέπει μόνο δύο self test και όχι τρια, όπως συνέβη την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Ετσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν σήμερα το βράδυ τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αφού υποχρεούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα το πρωί της Τρίτης.

Την Παρασκευή το επόμενο self test

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παίδειας, επόμενος -και τελευταίος για την τρέχουσα εβδομάδα- έλεγχος για τον κορωνοϊό πρέπει να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής, με την έλευση στα σχολεία, καθώς το self test μπορεί να γίνει μέχρι και 24 ώρες πριν την παρουσία στην εκπαιδευτική δομή.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική αλλαγή στο πρωτόκολλο έχει να κάνει με το ότι υποχρέωση για self test έχουν όλοι οι μαθητές ανεξαιρέτως (εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι), καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, ώστε να έχουν πρόσβαση στις σχολικές μονάδες.

Πέραν αυτού, ήδη μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προμηθευτεί 5 δωρεάν self test για τις ανάγκες των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ήτοι από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου του 2022.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος των self test

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρείται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό από σήμερα 17 Ιανουαρίου και έπειτα θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό, τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, για την περασμένη εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, υποβλήθηκαν σε δύο rapid test ή PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου.

Από σήμερα και στη συνέχεια θα κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Ικανοποίηση από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την ικανοποίησή της μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας των σχολείων, αφού όπως υποστήριξε «κύλησε ομαλά».

Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων τα self test ανίχνευσαν περισσότερα από 31.000 κρούσματα, τα οποία απομονώθηκαν, διακόπτοντας τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.