Πλούσια παρακαταθήκη σε μελέτες και έργα

Νέα

Συστηματική και προγραμματισμένη ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κινητικότητας Ελένη Βασιλείου κατορθώνοντας να κάνει παρεμβάσεις που άλλαξαν προς το καλύτερο πολλά σημεία εντός και εκτός πόλης.
Ο σχεδιασμός της κα. Βασιλείου περιελάμβανε τα πάντα!
Φυτεύσεις δέντρων και λουλουδιών, βοτανόκηπους, μικρές επεμβάσεις σε πάρκα -που ούτε καν φαινόταν ότι υπήρχαν, αλλά και άλλες μεγαλύτερες παρεμβάσεις που εκτιμήθηκαν από τους πολίτες που είδαν την πόλη να γεμίζει από εποχικά άνθη δίνοντας άλλη εικόνα στην καθημερινότητα.
Έγιναν πολλά και έμειναν ακόμη περισσότερα για να γίνουν!
Ωστόσο, η Ελένη Βασιλείου αφήνει στο τέλος Αυγούστου ένα έργο- παρακαταθήκη για την επόμενη δημοτική αρχή μιας και δεν επανεξελέγη στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Ωστόσο, η προσπάθεια και η οργάνωση του Τμήματος Πρασίνου και του τομέα Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών σε ότι αφορά τον προγραμματισμό και την ωρίμανση έργων συνεχίζεται.
Η κ. Βασιλείου κάνοντας ένα μίνι απολογισμό, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει προχωρήσει το Τμήμα Πρασίνου και συγκεκριμένα στο στάδιο ωριμότητας μελετών που αφορούν έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Τμήμα Πρασίνου

Όπως ανέφερε, σε ότι αφορά τον Τομέα Πρασίνου κι έχοντας υπόψη την αναγκαιότητα θωράκισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του έργου «προστασία ανάδειξη και διαμόρφωση σε χώρο δασικής αναψυχής του δασυλλίου Γορίτσας (Εφύρας – Ζευγάρια), προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
Η μελέτη περιλαμβάνει καθαρισμό φυτικού υλικού – φύτευση νέου – αναβάθμιση ομβροδεξαμενών και πυρόσβεσης, δημιουργία μονοπατιών – τοποθέτηση καθισμάτων – ανάπλαση του χώρου του παλιού πυροβολείου με την τοποθέτηση σκιάστρων και καθισμάτων.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ευπρεπισμένο, επισκέψιμο, ασφαλές, ανθεκτικό αστικό δασύλλιο.
Παράλληλα κάνουμε προσπάθειες και ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για ανεύρεση χρηματοδότησης και χορηγιών για αναδάσωση με πλατύφυλλα και τραχεία πεύκη σε έκταση 30 περίπου στρεμμάτων σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών», σημείωσε η κ. Βασιλείου.
Παράλληλα, ετοιμάζεται η μελέτη προμήθειας αστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα, παγκάκια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πινακίδες για να τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους πράσινους χώρους.

Τομέας Κινητικότητας

Στον τομέα της Κινητικότητας έχουν αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία για εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις βάση νομοθετικού πλαισίου το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» του Δήμου μας και αναμένονται οι εξελίξεις γιατί δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η νέα κυβέρνηση θα δρομολογήσει αλλαγές ώστε να μπορέσει να λάβει την τελική έγκριση παραλαβής από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης, παρόλο που έχουν στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για υποβολή στο Πρόγραμμα Φιλόδημος από τον Μάιο για χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση σύγχρονων στεγάστρων στάσεων αστικών μεταφορών προϋπολογισμού 150.000 ευρώ που αφορά την προμήθεια 45 στεγάστρων, ακόμη δεν υπάρχει έγκριση ή έστω κάποια απάντηση.
Εξάλλου, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ύψους 150.000 ευρώ με τίτλο: «Βελτίωση προσβασιμότητας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» και αφορά στην ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το συγκρότημα της Ακαδημίας η οποία περιλαμβάνει ανάπλαση και επέκταση πεζοδρομίων, προσβασιμότητα, τοποθέτηση κατάλληλης οριζόντιας και κάθετης σήμανσης με τοποθέτηση θερμοπλαστικών υλικών στις διαβάσεις, καθώς και τοποθέτηση αστικών αντικειμένων και πρασίνου επί των πεζοδρομίων.
Τέλος, η κ. Βασιλείου δήλωσε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι έτοιμος, με προτάσεις, προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στις δράσεις που εμπίπτουν στον τομέα της Κινητικότητας στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην πρόσκληση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου.
«Εργαζόμαστε μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έργα και παρεμβάσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας. Ελπίζουμε να αξιοποιηθούν κατάλληλα την επόμενη δημοτική περίοδο», κατέληξε στις δηλώσεις της η κ. Βασιλείου.

«Δεν είναι δική μας ευθύνη η κοπή των χόρτων»
Τέλος, ερωτηθείσα για τις κοπές των χορταριών ξεκαθάρισε ότι οι όποιες κοπές πλην αυτών που αφορούν πάρκα, σχολεία και άλλες καθορισμένες εκτάσεις, είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους πολίτες να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα που δεν είναι αυτό του τομέα Πρασίνου. «Υπάρχει μια στρέβλωση. Ο δικός μας τομέας είναι αρμόδιος για να κάνει κοπές σε συγκεκριμένα ορισμένα εκ της νομοθεσίας σημεία. Για τις κοπές χόρτων ο πολίτης θα πρέπει να απευθύνεται στον αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία» είπε χαρακτηριστικά.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ