Δραματική ανάγκη για αίμα

Νέα

Τεράστιες είναι οι ανάγκες για μονάδες αίματος αυτή την περίοδο με τις δύο προϊστάμενες των τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για προσφορά αίματος.

Τόσο η κα Ελευθερία Ζερβού από το ΠΓΝΙ όσο και η κα Χρυσάνθη Καθαροπούλου από το νοσοκομείο Χατζηκώστα στάθηκαν σε δηλώσεις τους στην αμεσότητα της ανάγκης.

Τα αποθέματα πλέον είναι τόσα λίγα που οι μεταγγίσεις σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία γίνονται με μία μονάδα αίματος αντί για δύο, ενώ την κατάσταση δυσκολεύει ο αποκλεισμός των εθελοντών αιμοδοτών, από περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Χατζηκώστα απευθύνθηκε τηλεφωνικά στους εθελοντές αιμοδότες της πιο κοινής ομάδας αίματος με Α+, για να δώσουν αίμα.

«Έχουμε κάποιες περιοχές ήδη που αποκλείονται και δε μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτές για αίμα, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε άλλες περιοχές, που επίσης μπορεί να αποκλειστούν. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, όπως κάθε καλοκαίρι, όμως πέρυσι και φέτος, θεωρούμε, ότι είναι οι δυσκολότερες περίοδοι», ανέφερε η κα Ζερβού. Η κα Καθαροπούλου από την πλευρά της τόνισε, ότι ενώ όλοι γνωρίζουν την ευαισθησία των αιμοδοτών και των πολιτών γενικότερα, φαίνεται πως απαιτείται μία περισσότερο συστηματική προσπάθεια για να αποδώσουν καρπούς οι εκκλήσεις.

«Πέρυσι τέτοια μέρα, μετά την τραγωδία στο Μάτι είχαμε 50 άτομα στην σειρά να περιμένουν για να δώσουν αίμα και ήταν συγκινητικό. Δε χρειάζεται όμως κάθε φορά να περιμένουμε μία τραγωδία ή μία καταστροφή για να σπεύδουμε στα τμήματα Αιμοδοσίας», σημείωσε η κα Καθαροπούλου.