ΕΦΕΤ – Μπαράζ ελέγχων από την αρχή του έτους

Νέα
  • Στόχος η προστασία του καταναλωτή και έμφαση στα γαλακτοκομικά

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ Ηπείρου σε επιχειρήσεις έχοντας διενεργήσει ήδη πάνω από 400 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες δίνεται βαρύτητα στις τουριστικές περιοχές, όπως τα νησιά του Ιονίου.
Πλέον ο ΕΦΕΤ Ηπείρου έχει μεγαλύτερη περιοχή δικαιοδοσίας που επεκτείνεται σε τμήμα της Δυτ. Μακεδονίας και νησιά όπως είναι η Λευκάδα, η Κέρκυρα και οι Παξοί.
Από τους εκατοντάδες ελέγχους που είχε διενεργήσει το 2018 σε επιχειρήσεις είτε με αυτοψία είτε με εργαστηριακούς ελέγχους, είχαν βρεθεί παραβάσεις της νομοθεσίας τόσο σε βιομηχανίες και ξενοδοχεία όσο και σε καταστήματα λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια κ.ά.
Οι περισσότερες παραβάσεις που αφορούσαν διατιθέμενα προϊόντα είχαν να κάνουν με παραπλανητικές ετικέτες που είτε δεν ανέγραφαν συστατικά που περιείχαν, είτε ανέγραφαν συστατικά που δεν περιείχαν. Παράλληλα, οι εργαστηριακοί έλεγχοι συχνά έδειχναν ανεπαρκή συντήρηση των προϊόντων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, το τελευταίο διάστημα όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του ΕΦΕΤ στην Ήπειρο, Μιλτ. Ζήκος στους ελέγχους, για τη διαπίστωση τυχόν παρατυπιών και παραπλάνησης του κοινού στη χρήση τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον ΕΛΟΓΑΚ και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο.
«Αυτό που προσπαθούμε, είναι να φτάσουμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο ελέγχων, που θα μας δώσει πολλαπλές δυνατότητες να προστατεύσουμε τον καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Ζήκος.

Προσοχή στα σεμινάρια

Στο μεταξύ, ο κ. Ζήκος με αφορμή μία ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για επιτήδειους που εξαπατούν επιχειρηματίες με το πρόσχημα της διενέργειας σεμιναρίων και εξετάσεων του ΕΦΕΤ, ζήτησε από όλους να είναι προσεκτικοί και να απευθύνονται στις κεντρικές ή τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, ελέγχοντας και διασταυρώνοντας τα στοιχεία των εκπαιδευτών, για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για πιστοποιημένους και εγγεγραμμένους στους καταλόγους του ΕΦΕΤ ή όχι.
«Γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εξαπατούν τους επαγγελματίες. Ας είναι και οι ίδιοι προσεκτικοί, να ζητούν τα στοιχεία τους και να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για νόμιμους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές», κατέληξε.