«Πληγές» άφησε το κύμα κακοκαιρίας

Νέα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία του σαββατοκύριακου. Η ποσότητα νερού ήταν μεγάλη και προκάλεσε πλήθος μικρών και μεγάλων προβλημάτων σχεδόν σε ολόκληρη την Ήπειρο. Η  βροχή που έπεσε από το μεσημέρι του Σαββάτου ως το μεσημέρι της Κυριακής, ισοδυναμεί με το 1/3 της μέσης βροχής του Δεκεμβρίου, του πιο βροχερού μήνα του έτους, σύμφωνα και με την δημόσια ανάρτηση του καθηγητή Μετεωρολογίας Άρη Μπαρζτώκα.

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της πολλές «πληγές». Δυο γέφυρες κατέρρευσαν από την δύναμη και τον όγκο του νερού.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο περιφερειάρχης έκανε αυτοψία στο Κομπότι  στο σημείο όπου κατέρρευσε η γέφυρα Γκούρα. Παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς καθώς και  κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τμήμα της ίδιας γέφυρας είχε καταρρεύσει και πάλι το 2015. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, στο συγκεκριμένο σημείο το τμήμα της γέφυρας που έπεσε θα αντικατασταθεί με νέα τύπου μπέλεϋ. Ήδη έχει ζητηθεί ενίσχυση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού.

Κατάρρευση γέφυρας είχαμε και στα Τζουμέρκα απέναντι στη γέφυρα Πλάκας που επίσης θα δοθεί λύση με την τοποθέτηση γέφυρας τύπου μπελεϋ.

Στην περιοχή των Τζουμέρκων, όπου ο μεγάλος όγκος του νερού προκάλεσε κατολισθητικά φαινόμενα.

Στους Μελισσουργούς η βροχή και ο όγκος του νερού προκάλεσε κατολίσθηση και ένα σπίτι παρασύρθηκε και κατέληξε πάνω σε άλλο προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιώργο η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε  το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων πραγματοποίησε αυτοψία. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το φαινόμενο ενώ ζητήθηκε από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας να μην επέμβουν προς το παρόν.

Την ίδια ώρα ο κάμπος της Θεσπρωτίας μετατράπηκε σε λίμνη εξαιτίας υπερχείλισης του Καλαμά. Χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα βυθίστηκαν στο νερό χωρίς αυτή την στιγμή να μπορεί να γίνει εκτίμηση των ζημιών.

Ο κ. Μαυρογιώργος κάλεσε όλους να είναι σε εγρήγορση καθώς και οι επόμενες μέρες θα είναι βροχερές και το έδαφος δεν είναι δυνατόν να απορροφήσει αυτές τις τεράστιες ποσότητες νερού. «Είμαστε σε επιφυλακή και ζητούμε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» ανέφερε τονίζοντας ότι τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να καθαρίσουν όλο το προηγούμενο διάστημα διάφορα σημεία όπως τάφρους και αύλακες.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ