Παρουσίαση του Κέντρου Υποστήριξης στελεχών ΟΤΑ

Νέα

Από τα Γιάννενα ξεκινά η προσπάθεια για την αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών

Στη διάθεση των δήμων τίθεται πλέον εξειδικευμένος μηχανισμός υποστήριξης ψηφιακών υπηρεσιών με διακριτό όνομα «Κέντρο Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ».

Το Κέντρο Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ δημιουργήθηκε μετά την ομόφωνη απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Σκοπός του είναι η παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής βοήθειας  προς τους δήμους για την όσο το δυνατό καλύτερη και γρήγορη ενσωμάτωση και αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών που τους προσφέρονται μέσω κυρίως του κόμβου ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHUB).

Πρωταρχικός σκοπός του μηχανισμού αυτού (help desk), που απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΕΤΑΑ Α.Ε είναι η υποστήριξη και η διάδοση των υπηρεσιών του «Κόμβου Διαδικτυακών Υπηρεσιών govHUB» σε τεχνικό και συμβουλευτικό επίπεδο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου σε συνεργασία με τις ΠΕΔ της χώρας και τη Διεύθυνση Οικονομικών Tοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησαν από τα Γιάννενα ενημερωτικές – επιμορφωτικές ημερίδες για την ενημέρωση των στελεχών ΟΤΑ της Διεύθυνσης Οικονομικών αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του «Κέντρου Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ» από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε, για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που δρομολογούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσάμης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δήμων ώστε να μπουν στην ψηφιακή εποχή προσφέροντας σημαντικές και γρήγορες υπηρεσίες στους πολίτες της κάθε περιοχής.

«Οι δήμοι αδυνατούν να εντάξουν αυτές τις διαδικασίες. Κάναμε ένα κέντρο υποστήριξης. Έξι άνθρωποι θα ασχολούνται αποκλειστικά με την ενίσχυση των δήμων. Προτεραιότητα δεν είναι να εξηγήσουμε τις υπηρεσίες αλλά να ακούσουμε τα στελέχη και να μας πουν γιατί δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες. Θέλουμε να πιστεύουμε και κάνουμε αυτή την προσπάθεια γιατί αν χαθεί η ευκαιρία… δυστυχώς θα δημιουργήσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων, είπε ο κ. Τσάμης υπογραμμίζοντας «ότι έχουν εικόνα για τους δήμους που δεν έχουν ψηφιακή κουλτούρα. «Ξέρω πολύ καλά ότι οι σημερινοί προϊστάμενοι είναι άνθρωποι που δεν εκπαιδεύτηκαν με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι τα κάνουν καλά και δε θέλουν να αλλάξουν», εξήγησε λέγοντας ότι πρέπει να θέλει να αλλάξει τα πράγματα ο ίδιος ο δήμαρχος.

Επεσήμανε ότι η εργασιακή κουλτούρα δεν υπάρχει στο σημείο που θα ήθελαν και αυτό είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα «οι αιρετοί είναι πολλοί που δεν έχουν στην ατζέντα τον ψηφιακό μετασχηματισμό….δε φταίει πάντα το στέλεχος….» κατέληξε.

Στις εργασίες συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί από πολλές περιοχές ενώ για την σημασία του εγχειρήματος μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρίστος Ντακαλέτσης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ