ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Νέα

Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρει σε εκτενή του ανακοίνωση, μετά τα αποτελέσματα των επιτυχόντων:

«Η πολιτική και οι συνειδητές επιλογές Μητσοτάκη-Κεραμέως ισοπέδωσαν  τα όνειρα και τις  προσδοκίες 40.000 μαθητριών και μαθητών που μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αποφάσισαν να θεσπίσουν φέτος εν μέσω πανδημίας.

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκάλυψε περίτρανα τους στόχους του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ για τη μείωση των αριθμού των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, τη δραστική μείωση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση και την υπονόμευση και κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου, υπέρ των ιδιωτικών που θα ανθίσουν. Το προεκλογικό τους αφήγημα περί δήθεν «αριστείας» αποδείχθηκε με την ανάληψη της εξουσίας μια πολιτική απάτη, γεγονός που φαίνεται περίτρανα με τις επιλογές τους για την δημόσια εκπαίδευση μέχρι και σήμερα».

Ειδικότερα αναφέρει:

«Η ΕΒΕ είναι μια πολιτική επινόηση τεχνολογίας μετρήσεων, καταγραφών και υπολογισμών της επίδοσης των υποψήφιων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό να νομιμοποιήσει τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού φοιτητών/τριών. Αυτό θα έχει ως προέκταση αφενός με να καταργηθούν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα, όπως έχει επανειλημμένα δηλωθεί για 37 τμήματα. Αφετέρου να πριμοδοτηθούν εκ νέου (μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών) ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιχειρηματικών κύκλων, ώστε να ανοίξουν επιχειρήσεις εκπαιδευτικών υπηρεσιών  αλιεύοντας πελάτες από μεγάλο πλήθος αποκλεισθέντων, λόγω ΕΒΕ, νέων από το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποκτά σάρκα και οστά και η παιδεία από δημόσιο αγαθό και δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και προνόμιο με υπογραφή Κυρ. Μητσοτάκη. Τα θύματα στην περίπτωση αυτή είναι, κατά τεκμήριο, μαθητές/τριες από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Και έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν έχουν τις υλικές προϋποθέσεις ώστε να προστρέξουν σε ιδιωτικές δομές εκπαιδευτηρίων».

Για Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Για τις επιπτώσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισημαίνει:

«Φέτος, στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μας θα μείνουν κενές περίπου 500 θέσεις φοιτητών/τριών λόγω της θεσμοθέτησης της ΕΒΕ. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε φοιτητές/τριες τεσσάρων, τουλάχιστον, Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας.  Η απώλεια αυτή προστίθεται  στις αποφάσεις του Υπουργείου για σημαντικά μειωμένο αριθμό εισακτέων και ορισμό συντελεστή ΕΒΕ και συνιστά ολοφάνερη συρρίκνωση και αποδυνάμωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση προκαλεί ο Δήμος Ιωαννιτών, δηλώνοντας υποστηρικτής της εκδήλωσης που διοργανώνει ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέα στα Γιάννενα, την ώρα που οι κυβερνητικές επιλογές επιφύλασσαν τον ισχνό αριθμό των 17 εισακτέων για το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα».

«Κοινή απαίτηση όλων μας: Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τώρα. Ουδεμία θέση κενή στα ΑΕΙ.

Στη κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει την ευθύνη να συμβάλλει αποφασιστικά και μαχητικά στην ακύρωση των αποτελεσμάτων της ΕΒΕ, τόσο στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων όσο και στο θεσμικό πεδίο του κοινοβουλίου», καταλήγει η θεματική παιδείας, του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.