Οικονομική «ασφυξία» στα καταστήματα του Νησιού

Νέα

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τα καταστήματα στο Νησάκι των Ιωαννίνων.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τα καταστήματα στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Το Νησί και οι επιχειρήσεις του είναι βασισμένες αποκλειστικά στην έλευση ξένων επισκεπτών. Η απαγόρευση μετακινήσεων και το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας που συνδέεται με τον τουρισμό, προκαλεί «ασφυξία» στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις που απώλεσαν εισοδήματα ενώ την ίδια ώρα δεν πήραν όλοι ενισχύσεις από το κράτος.

Το θέμα αναδεικνύει ο πρόεδρος της κοινότητας Νήσου Άρης Λιούμπος ενώ επιστολή με αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων των κατοίκων της Νήσου Ιωαννίνων κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου σε αρμόδια υπουργεία ζητώντας λύσεις.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου με επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές Ιωαννίνων, θέτει το ζήτημα της διαφορετικότητας των επιχειρήσεων του Νησιού.

Όπως επισημαίνεται, τα διάφορα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά περιόδους, όπως click away και click in shop, δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή σε μια τέτοια περίπτωση. Προτείνει σειρά από μέτρα μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση νέας ειδικής μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ανεξαρτήτως ΚΑΔ, δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων, ανεξαιρέτως αριθμού εργαζομένων, κεφάλαιο κίνησης ανάλογα με τα έξοδα του 2019 με μηδενικό επιτόκιο έως το 50% κτλ.
«Είμαι αισιόδοξος ότι οι προτάσεις θα τύχουν ανταπόκρισης και θα βρεθεί μια λύση» λέει ο κ. Λιούμπος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ