Οι συνεχείς μεταλλάξεις προκαλούν ανησυχία

Νέα

Μέρα με τη μέρα εξετάζονται τα δεδομένα

Δεν έχει τέλος… η κατάσταση που ζει όλος ο πλανήτης τους τελευταίους μήνες. Σε λίγες μέρες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος! Ένας χρόνος, που όλα όσα γνωρίζαμε άλλαξαν και τίποτα δεν είναι δεδομένο εξαιτίας της covid 19.
Τα περιοριστικά μέτρα σε όλο τον κόσμο διαδέχονται το ένα το άλλο ενώ οι αποφάσεις των κυβερνήσεων τροποποιούνται από μέρα σε μέρα. Χιλιάδες καθημερινές επαγγελματικές δραστηριότητες… μπήκαν στον «πάγο».
Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τις μεταλλάξεις του ιού καθώς όπως τουλάχιστον οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε, η μεταδοτικότητα των νέων στελεχών του ιού είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Και στη χώρα μας η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί μεταλλάξεις και η κατάσταση αξιολογείται κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα και, όταν χρειάζεται, επικαιροποιούνται τα μέτρα.
Ο πρόεδρος των Ιδιωτών Πνευμονολόγων κ. Παναγιώτης Ζώης αναφέρθηκε στις αλλαγές και στις μεταλλάξεις λέγοντας ότι θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να επανακτήσουμε την καθημερινότητά μας.
Ο κ. Ζώης στάθηκε στον εμβολιασμό που είναι από τα σημαντικότερα όπλα που έχει η επιστημονική κοινότητα έναντι του ιού.

Σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία, στην Ελλάδα γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 πολίτες, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, σημαντικό είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων ώστε να συνεχίσουμε με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν.

Ο κ. Ζώης κάλεσε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα ώστε να προφυλάξουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους. Τέλος, αναφορικά με τις μεταλλάξεις και θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν τις λεγόμενες «βρετανικές» μεταλλάξεις, υπογραμμίζοντας ότι σε όλους τους ιούς υπάρχουν μεταλλάξεις.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ