xamogelo-toy-paidiou_pandimia

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια βαθιές ανισότητες

Νέα

Η φετινή χρονιά έδειξε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πόσο η κρίση διαταράσσει τη ζωή των παιδιών

Η φετινή χρονιά έδειξε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πόσο η κρίση διαταράσσει τη ζωή των παιδιών, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζούνε. Η πανδημία του κορωναϊού και οι κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις έχουν σοβαρό και, ενδεχομένως, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη μάθηση, την ευημερία, την ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών.

Τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην εκπαίδευση, να περιπέσουν σε συνθήκες φτώχειας και να γίνουν θύματα βίας, κακοποίησης και παραμέλησης. Πολλά παιδιά υποφέρουν λόγω περιορισμένης ή άνισης πρόσβασης σε υπηρεσίες και σε φροντίδα. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις βαθιές ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο μαθητές στον κόσμο έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων, ενώ τουλάχιστον 1 στους 3 — δηλαδή πάνω από 460 εκατομμύρια μαθητές — δεν έχει πρόσβαση σε εξ αποστάσεως μάθηση.

Η πανδημία είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.
Τον Ιούλιο η ΕΕ ενέκρινε τη Στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τον Σεπτέμβριο ενέκρινε νομοθετική πρόταση για να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρείες – πάροχοι θα μπορούν να συνεχίσουν τον εντοπισμό, την καταγγελία και την αφαίρεση υλικού που αφορά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
Η ΕΕ εξακολουθεί επίσης να εφαρμόζει το έργο CLEAR Cotton (link is external), για την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν επιστρέφουν στην παιδική εργασία και δεν εγκαταλείπουν ολοκληρωτικά το σχολείο.

Το προσφάτως εγκριθέν σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024 καθορίζει δράσεις για την προώθηση, την προστασία και τον σεβασμό όλων των δικαιωμάτων όλων των παιδιών.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθεί κάθε μέρα να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις, ώστε μαζί να θωρακίσουμε τα παιδιά, επενδύοντας καταρχάς στην πρόληψη ενώ υλοποιεί δράσεις και παρέχει υπηρεσίες για την προστασία τους από κάθε μορφή Βίας, τη φροντίδα τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Ο πρόεδρος κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στο ITV υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την κακοποίηση των παιδιών εν καιρώ πανδημίας καλώντας μας όλους να παραμένουμε σε εγρήγορση και να συνδράμουμε όταν αντιληφθούμε ότι συμβαίνει κάτι περίεργο καλώντας τις αρχές και το Χαμόγελο.

«Λάβαμε πάνω από 1800 αναφορές όλη αυτή την περίοδο και ελάχιστες για σεξουαλική κακοποίηση. Είμαι σίγουρος πως είναι περισσότερες οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που όμως δεν αναφέρονται. Πρέπει να σπάσει ο κύκλος της σιωπής» τονίζει μεταξύ άλλων εξηγώντας πως εάν γνωρίζουμε πράγματα και καταστάσεις πάντα υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν στις Αρχές ή στο Χαμόγελο του Παιδιού για να βρεθεί η άκρη του νήματος και να σωθούν παιδικές ψυχές.

Οι σημαντικότερες δράσεις είναι:
-τα Σπίτια στα οποία μεγαλώνουν παιδιά, διαφόρων ηλικιών, που έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν απομακρυνθεί από το περιβάλλον τους,
-η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 που καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν και ανώνυμα δέχεται αναφορές για περιστατικά κακοποίησης / παραμέλησης
-η δράση της επιτόπιας παρέμβασης για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνση παιδιού που διατρέχει άμεσο κίνδυνο στο σημείο που βρίσκεται
-το «Σπίτι του Παιδιού» που αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά που έχουν υποστεί βία.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ