Ο κορωναϊός έπληξε και το κυνήγι

Νέα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τόσο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας όσο και οι επτά κατά τόπους Ομοσπονδίες, για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, που ήδη έχει πλήξει την κυνηγετική δραστηριότητα.

Στην ετήσια τακτική Γ.Σ. της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος Νίκος Παπαγρηγορίου ανέφερε πως η πανδημία ήρθε να προστεθεί σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που είχε ξεκινήσει το 2018, όταν διακόπηκε η χρηματοδότηση των φιλοθηραματικών δράσεων από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, ως απόρροια της μείωσης των αδειών, επομένως και των εσόδων.

Παράλληλα, όπως είπε, τους προηγούμενους μήνες, λόγω της έκτακτης οικονομικής κατάστασης διερευνήθηκε το ενδεχόμενο ακόμη και της αναστολής λειτουργίας των Ομοσπονδιών και των Κυνηγετικών Συλλόγων.
«Επιλέξαμε ωστόσο να μην το κάνουμε γιατί αφενός θα δίναμε ελεύθερο χώρο στους λαθροθήρες, εάν οι θηροφύλακες έμπαιναν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και αφετέρου γιατί ζητήθηκε η συνδρομή μας, από την Πολιτική Προστασία σε κεντρικό επίπεδο για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωναϊό.

Επίσης όμως, αποφασίστηκε σε κεντρικό επίπεδο, το σύνολο των κυνηγετικών οργανώσεων, να εντάσσονται στο εξής στον ίδιο ΚΑΔ, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Δυστυχώς, δε φαίνεται να περνάμε ξώφαλτσα την πανδημία κι εμείς γι’ αυτό πασχίζουμε μήπως μπορέσουμε και πάρουμε κάποια έκτακτη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο», ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου.

Αναμένονται φορτηγά, drones και σκάφη

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση και άδεια που δόθηκε για την έναρξη της διαδικασίας επανένταξης της πεδινής πέρδικας σε περιοχή του δήμου Ζίτσας. Ακόμη, στην επικείμενη μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου παραλαβή των έξι Ι.Χ. φορτηγών που προμηθεύτηκε μέσω προγράμματος της περιφέρειας Ηπείρου η Ομοσπονδία, στην προμήθεια drones και σκαφών για τη Σαγιάδα και τον Αμβρακικό και στη διαδικασία των απελευθερώσεων ορεινής πέρδικας από το εκτροφείο στα Πράμαντα, που θα είναι φέτος η μεγαλύτερη σε αριθμούς από την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου.
Τέλος, ο κ. Παπαγρηγορίου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την περιφέρεια Ηπείρου για τη διαρκή υποστήριξή της και ανακοίνωσε πως το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποδεχθεί το σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας και έχει δεσμευτεί, ότι από τη νέα σχολική χρονιά το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αειφορίας της Φύσης στους Λιγκιάδες θα οριστεί και επίσημα ως πιστοποιημένος χώρος σχολικών και εκδρομών και τουριστικών περιηγήσεων.

6500 έλεγχοι και 29 μηνύσεις

Τόσο ο κ. Παπαγρηγορίου, όσο και ο Παν. Σκαμαντζούρας υπεύθυνος συντονισμού της Θηροφυλακής έκαναν λόγο για μία διαρκή προσπάθεια των θηροφυλάκων να βρίσκονται όπου μπορούν και στα σημεία όπου υπάρχουν και πληροφορίες αλλά και συγκεκριμένες καταγγελίες για περιστατικά λαθροθηρίας ή λαθραλιείας.
Σημειώνεται πως στα όρια ευθύνης της Ε’ ΚΟΗ η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή διενήργησε 6500 ελέγχους και υπέβαλε 29 μηνύσεις. Τέλος, ο κ. Παπαγργηγορίου με αφορμή την επιβολή ποινής φυλάκισης εντός έτους στους κατηγορούμενους για την υπόθεση των αγριόγιδων εξέφρασε τη δυσφορία της κυνηγετικής οικογένειας για την ποινή, με την υποσημείωση όμως, πως ήταν σημαντική η παρέμβαση της Ομοσπονδίας που άσκησε το ρόλο της Πολιτικής Αγωγής και γι’ αυτό η δικογραφία θα επιστραφεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη αδικημάτων από τους ίδιους για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που επισύρει πολύ βαρύτερες ποινές σύμφωνα με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.
Πρόσθεσε επίσης, πως η πρόταση της ΚΣΕ να βεβαιώνεται χρηματικό πρόστιμο στους λαθροθήρες όπως αντίστοιχα γίνεται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, το οποίο θα βεβαιώνεται στην Εφορία εάν δεν πληρώνεται, έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία.