panepistimiako-nosokomeio

«Νοσούν» τα ΤΕΠ των νοσοκομείων

Νέα

Οι ΜΕΘ και οι ΜΕΛ, είναι αυτές που έχουν την πρωτιά σε αναφορές, αποτελούν όμως ένα σημαντικό κομμάτι που έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος.

Ένας ιδιαίτερα νευραλγικός τομέας των τριτοβάθμιων νοσοκομείων όπως είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, είναι από τα τμήματα τα οποία μπορεί να μην «φαίνονται» τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας καθώς οι ΜΕΘ και οι ΜΕΛ, είναι αυτές που έχουν την πρωτιά σε αναφορές, αποτελούν όμως ένα σημαντικό κομμάτι που έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συνωστισμός –χωρίς να υπάρχει το περιθώριο εναλλακτικής- ασθενών οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό , άλλοι με ύποπτα συμπτώματα και φυσικά και όλοι εκείνοι οι πολίτες που προσέρχονται εκτάκτως έχοντας να αντιμετωπίσουν διάφορα νοσήματα, ασθένειες ή έκτακτα περιστατικά.

Βλέποντας μετά από δύο χρόνια, ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει δεν έχουν ανακουφίσει καθόλου την κατάσταση αυτή και επειδή ακόμη κι όταν η πανδημία υποχωρήσει, ο ιός θα γίνει ενδημικός, επομένως και πάλι τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν τα διαδοχικά επιδημικά κύματα, 26 διευθυντές ΤΕΠ νοσοκομείων της χώρας, ανάμεσά τους και ο Αθαν. Κιτσάκος, διευθυντής στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς το υπ. Υγείας.

Στην εν λόγω επιστολή, αφού αναφέρονται στη δραματική εικόνα που παρατηρείται καθημερινά στα ΤΕΠ, με το συνωστισμό και συγχρωτισμό όλων των ασθενών, ανεξάρτητα από την ασθένεια ή τη νόσο που αντιμετωπίζουν, επισημαίνουν πως η Πολιτεία όφειλε να έχει ενισχύσει εξαρχής τα ΤΕΠ με προσωπικό κάθε ειδικότητας.

«Αντιθέτως, αυτό που έγινε ήταν να πάρουν προσωπικό από τα ΤΕΠ για να στελεχωθούν άλλες δομές. Δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας και έχω συναδέλφους ιατρούς που δεν έχουν πάρει άδεια, που αντί να κάνουν πέντε εφημερίες το μήνα κάνουν 11 ή 12 και έχουν ένα σαββατοκύριακο το μήνα για να περάσουν με τις οικογένειές τους κα να ξεκουραστούν», ανέφερε ο κ. Κιτσάκος, μιλώντας στο ITV.

Αναπόφευκτος συνωστισμός

Δίνοντας την εικόνα στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, ο κ. Κιτσάκος είπε πως αυτό που δεν έχουν ίσως όλοι αντιληφθεί, είναι, ότι ταυτόχρονα σε κάθε εφημερία προσέρχονται και βρίσκονται στους ίδιους χώρους πολίτες που είτε είναι θετικοί στον ιό είτε έχουν ύποπτα συμπτώματα είτε για άλλους λόγους. «Και πάλι καλά που στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, με τη βοήθεια της διοίκησης, της ΥΠΕ και της Περιφέρειας έχουμε έναν κλωβό σε εξωτερικό χώρο, όπου διαχειριζόμαστε τους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα covid, κάτι που δε γίνεται αλλού», πρόσθεσε.

Ελλείψεις των απαραιτήτων μέσων ατομικής προστασίας

Ο κ. Κιτσάκος διευκρίνισε πως η παρέμβαση των διευθυντών ΤΕΠ δεν εμπεριέχει καμία αιχμή για τους συναδέλφους στις ΜΕΘ ή στις ΜΕΛ. «Είμαι 20 χρόνια στις ΜΕΘ και γνωρίζω πολύ καλά ποια δουλειά γίνεται εκεί από τους συναδέλφους, όπως και στις ΜΕΛ. Στις ΜΕΘ όμως όλοι εργάζονται σε ένα στεγανοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο διαθέτουν τα μέσα ατομικής προστασίας, τις μάσκες τους και όλα τα απαραίτητα, ενώ στα ΤΕΠ το σύνολο του προσωπικού καλείται να διαχειριστεί όλη αυτήν την κατάσταση, με εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά, με μία απλή χειρουργική μάσκα. Μας έχουν ξεχασμένους», τόνισε για να προσθέσει πως η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές και να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού.

«Ναι, υπάρχουν γιατροί για τα ΤΕΠ. Υπάρχουν πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί εκεί έξω που περιμένουν και θέλουν να προσφέρουν, αλλά κάποιος πρέπει να τους καλέσει», σημείωσε.

Διοικητικές δεσμεύσεις

Στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΓΝΙ προβλέπεται στο ΤΕΠ τριπλάσιος αριθμός προσωπικού από αυτόν που είναι σήμερα, εφόσον παράλληλα ένα φορτίο της πανδημίας σηκώνει και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Διαφορετικά, αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, το μόνο που θα κάνουμε, είναι να αυξάνουμε τις ώρες αναμονής των πολιτών που προσέρχονται στα ΤΕΠ για διάφορους λόγους, αφού πάτα εξυπηρετούνται τα πιο σοβαρά περιστατικά, όπως προκύπτουν από τη διαλογή. Πρόσφατη μελέτη όμως κατέδειξε, πως στους 70 ασθενείς που περιμένουν πέντε και πλέον ώρες στην αναμονή στα ΤΕΠ, θα υπάρχει ένας θάνατος. Καταλαβαίνετε, τι μπορεί να σημαίνει αυτό, για ΤΕΠ όπως στο ΠΓΝΙ, που δέχεται κάθε μήνα από 5-8.000 ασθενείς στα ΤΕΠ.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει κατανοήσει το πρόβλημα και έχει δεσμευτεί πως άμεσα θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του ΤΕΠ. Πιστεύουμε ειλικρινά, ότι σύντομα θα αρχίσουν να δίνουν λύσεις», κατέληξε ο κ. Κιτσάκος.