Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με τις μονάδες βιορευστών στη Ζίτσα

Νέα

Κατά του «ομόφωνου» ψηφίσματος δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Τη δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας, για διαφορετικούς λόγους αλλά με την ίδια αφορμή, κατηγορούν δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Δήμος Ζίτσας το απόγευμα της Τετάρτης απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ ομόφωνο ψήφισμα κατά του υπομνήματος του Δήμου Δωδώνης που πρότεινε την αδειοδότηση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιορευστών στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και όχι στον Λύγγο του Δήμου Ζίτσας επειδή είναι κοντά στην Κωστάνιανη του Δήμου Δωδώνης.

Στο συγκεκριμένο ψήφισμα ο Δήμος Ζίτσας τόνιζε μεταξύ άλλων:

-Εκφράζουμε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων και στεκόμαστε ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές, στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων του Δήμου που αντιδρούν.

-Θεωρούμε πολιτικό ατόπημα και ασέβεια ως προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ενέργεια του Δήμου Δωδώνης να υποδεικνύει εναλλακτικές λύσεις σε περιοχές που δεν ανήκουν στα διοικητικά του όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιλάει για λογαριασμό μας.

Παρά ταύτα, το πρωί της Πέμπτης η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο δημοσιοποίησε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή για ασυνέπεια ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζιάκκας εκ μέρους της παράταξης «Αλλαγή Τώρα» σημειώνει πως το ψήφισμα δεν ήταν ομόφωνο γιατί δεν εγκρίθηκε από τις παρατάξεις πριν σταλεί στα ΜΜΕ.

Τυπικά η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» κατηγορεί τη δημοτική αρχή για εξαπάτηση γιατί στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει ακριβώς τα ίδια με τον Δήμο Δωδώνης.

Δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε μία ημέρα από όλα τα παραπάνω για να αποδειχθεί η εξαπάτηση του δημοτικού συμβουλίου από τον Δήμαρχο, αφού σε πλήρη αντίθεση όλων όσων καταλόγιζε στον Δήμο Δωδώνης, με το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ακριβώς τα ίδια με τον Δήμο Δωδώνης. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά σημεία από το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας «Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Έγκρισης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου, ορίζεται ότι αναφορικά με τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο κλπ, προτείνεται η χωροθέτησή τους κατά προτεραιότητα σε βιομηχανικές περιοχές». Και συνεχίζει «Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν εξετάσθηκε η εναλλακτική λύση χωροθέτησης του επίμαχου έργου σε περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ρητώς ως περιοχή υποδοχής βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, παρόλο που το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και η ευρύτερη αυτού περιοχή διαθέτει τέτοια. Συγκεκριμένα: Στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένος εκ του νόμου υποδοχέας τέτοιων δραστηριοτήτων, ήτοι η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, που απέχει απόσταση 25 -30 χλμ από την προτεινόμενη θέση εγκατάστασης των επίμαχων μονάδων. Ωστόσο, στις επίμαχες ΜΠΕ ουδόλως εξετάστηκε αυτή η λύση χωροθέτησης περί ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, παρά τα πρόδηλα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά της έναντι της επιλεγείσας λύσης, ήτοι πολύ μικρότερο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Τελικά Δήμαρχε μίλησες εσύ για λογαριασμό του Δήμου όπως αποδεικνύεται. Και είπες ακριβώς τα ίδια με αυτούς που κατηγόρησες. Μας εξαπάτησες αισχρά όπως και όλο το δημοτικό συμβούλιο και για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι αποσύρουμε τη στήριξη μας από το ομόφωνο χθεσινό ψήφισμα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη που σε εμπιστευτήκαμε», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της αυτοδιοικητικής συνεργασίας.

«Το ψήφισμα δεν ήταν ομόφωνο»

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την παράταξη «Αλλαγή Τώρα» το ψήφισμα δεν ήταν ομόφωνο γιατί δημοσιοποιήθηκε πριν το εγκρίνουν οι παρατάξεις, όπως είχε συμφωνηθεί.

«Το θέμα συζητήθηκε και αποφασίστηκε πριν την λήξη του ΔΣ με δική μου πρόταση το τελικό κείμενο του ψηφίσματος που θα ψηφιζόταν να μας δοθεί με αποστολή στα email όλων των αρχηγών της αντιπολίτευσης ώστε να το μελετήσουμε, να επιφέρουμε τυχόν τροποποιήσεις και την επομένη να δινόταν στα ΜΜΕ ως κείμενο που ψηφίστηκε με ομόφωνη απόφαση.

Το ΔΣ με τη δέσμευση εκείνη τη χρονική στιγμή του Προέδρου να μας αποσταλεί αμέσως μετά τη λήξη του ΔΣ στο email μας το σχέδιο που είχε γραφεί τελείωσε στις 18:45.

Το συγκεκριμένο όμως σχέδιο του ψηφίσματος αντί να το δούμε απεσταλμένο στα email μας και να το επιβεβαιώσουμε ή το συμπληρώσουμε όπως συμφωνήθηκε, κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο από τις 17:25 και ενώ το ΔΣ συνέχισε να συνεδριάζει χωρίς προφανώς όπως αποδεικνύεται ούτε ο πρόεδρος να το γνωρίζει είχε ήδη αποσταλεί στα ΜΜΕ και διαβαζόταν από τον κόσμο.

Για την ουσία του θέματος κάνουμε γνωστό ότι η παράταξή μας είναι κάθετα αντίθετη με τη δημιουργία τέτοιων μονάδων επεξεργασίας βιορευστών σε όλη την έκταση του Δήμου μας και είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε στοχευμένη ενέργεια της Δημοτικής αρχής για αυτό το σκοπό εφόσον φυσικά μας ενημερώνει εγκαίρως», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ζιάκκα.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ