Νέες αντιδράσεις για τα βιορευστά

Νέα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και υπόμνημα από δεκάδες κατοίκους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεκάδες κάτοικοι των δήμων Σουλίου, Ζίτσας, Δωδώνης και Πωγωνίου, μετά από συνεννόηση των Επιτροπών Αγώνα Πολιτών, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο λειτουργίας ή στις εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για τις μονάδες βιορευστών ή παραγωγής βιοαερίου.

Οι κάτοικοι επιπλέον επέδωσαν υπόμνημα στον Συντονιστή Β. Μιχελάκη ενόψει της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, την προσεχή Τρίτη στην οποία θα συζητηθούν οι αδειοδοτήσεις των Μονάδων και οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.

Παρόντες στη συγκέντρωση και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Ζάψας, Γ. Πρέντζας και Τ. Ζέκα και άλλοι.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα έκαναν λόγο για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων που δημιουργούν και δε λύνουν περιβαλλοντικά προβλήματα, προσθέτοντας επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις αιτήσεις αδειοδότησης, κάποιες εκ των οποίων όπως στο δήμο Σουλίου έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από το 2016.

Εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν μίλησαν ο Βασίλης Αναστασόπουλος για τις μονάδες βιορευστών στο δήμο Σουλίου, η Βούλα Στεφάνου για τις μονάδες βιορευστών στους δήμους Δωδώνης και Ζίτσας και ο Γ. Γκιόκας, πρόεδρος της κοινότητας Άνω Ραβενίων για τη μονάδα βιοαερίου στα Άνω Ραβένια.

Ενστάσεις και από τον Β. Μιχελάκη

Από την άλλη πλευρά, αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Μιχελάκη που αφού έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις επέρριψε ευθύνες, διατυπώνοντας σοβαρές αιχμές για την Περιφέρεια Ηπείρου και τις δικές της γνωμοδοτήσεις μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες και διαμαρτύρονται, η Περιφέρεια έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Είναι γεγονός ότι όπου δεν υπάρχουν οριζόντιες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Δε θεωρώ επίσης ότι η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος να ζητήσει την επανεξέταση του φακέλου για το δήμο Σουλίου, ότι μπορεί να σταθεί εκτός κι αν ο υπουργός αποφασίσει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο συνολικά για τη χώρα, για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων», ανέφερε μεταξύ άλλων.