stathmoi-metafortosis

Νέα σελίδα για τη λειτουργία των ΣΜΑ

Νέα

Προσωρινή ικανοποίηση από τους Δήμους, αιχμές από τον περιφερειάρχη ερωτήματα από τον Σύνδεσμο

Διάλογο και συζήτηση με τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ώστε να βρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για την λειτουργία των ΣΜΑ.
Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου και με αφορμή την ακύρωση της απόφασης για τον διαγωνισμό λειτουργίας των ΣΜΑ από την Αποκεντρωμένη και υπογράμμισε την ανάγκη για συναίνεση και διάλογο.
«Η Αποκεντρωμένη διαπίστωσε ότι η απόφαση είναι εσφαλμένη. Ελπίζω να το αντιληφθεί και η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και να συζητήσει ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ουσία είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Όταν συζητάμε τα προβλήματα χωρίς εμμονές μπορούμε να βρούμε τις λύσεις που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ σημείωσε ότι η άποψη για εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από την Περιφέρεια που είχε την ευθύνη για την κατασκευή του έργου είναι ορθή καθώς πρόκειται για συμβατική υποχρέωση και υπογράμμισε ότι Δήμοι και Περιφέρεια δεν είναι αντίπαλοι και δεν χρειάζεται «να δίνονται αγώνες χαρακωμάτων εναντίον ανύπαρκτων αντιπάλων».
Τέλος υπογράμμισε ότι οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι οποιαδήποτε απόφαση καλό θα είναι να μην δεσμεύει τις επόμενες δημοτικές περιόδους.

Δικαίωση και για τον Δήμο Ζίτσας

Ως δικαίωση για τους πολίτες χαρακτηρίζει ο Δήμος Ζίτσας την ακύρωση της απόφασης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για το διαγωνισμό λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
«Δήμοι που όλο αυτό το διάστημα εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους στην εν λόγω απόφαση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. είχαν στοχοποιηθεί από κάποιους που τους κατηγορούσαν πως υπεκφεύγουν των ευθυνών τους κρυπτόμενοι πίσω από την κατάθεση εγγράφων και προσφυγών.

Οι Δήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Σεντελές, Γιώργος Σουκουβέλος, Μιχάλης Πλιάκος, και Κώστας Καψάλης παραμονές της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α. όπου θα συζητιόταν η έγκριση της μελέτης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί εφικτή λύση ώστε και ο διαγωνισμός να προχωρήσει αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών απέστειλαν το συγκεκριμένο έγγραφο με το οποίο ζητούσαν από το Υπουργείο να γνωμοδοτήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων έθεταν και το ακόλουθο: «Με δεδομένο πως ο Εθνικός Σχεδιασμός βάζει στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% μέχρι το 2030. Πως καλούμαστε εμείς από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου, να συναινέσουμε με την ψήφο μας σε μία μελέτη που δημοπρατεί τη διαχείριση ίδιου με το σημερινό όγκο απορριμμάτων για μία δεκαετία; Ο Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου δεν εντάσσεται στον Εθνικό Σχεδιασμό;»

Ερώτημα το οποίο συμπεριλαμβανόταν και στη Διοικητική προσφυγή (11/04-01-2021) που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του Α.Σ.Δ.Σ.Α. και που όπως φαίνεται από το σκεπτικό της απόφασης αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα για να κριθούν αβάσιμοι ισχυρισμοί του Α.Σ.Δ.Σ.Α. κατά των προσφυγών.
Μετά από τα παραπάνω, ελπίζουμε πως έστω και τώρα κάποιοι θα αφήσουν στην άκρη συμπεριφορές που δεν οδηγούν πουθενά και θα επανέλθουν με νέα νοοτροπία που θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και θα διαφυλάσσει το κάθε ευρώ για χάρη των συμπολιτών μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας.

Μερικές αιχμές από τον Αλ. Καχριμάνη

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στην απόρριψη εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για το διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, βάσει της Σύμβασης που έχει υπογράψει, οφείλει να τους λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Είμαστε μόνιμα σε διαφωνίες με την Εταιρεία που λειτουργεί το Εργοστάσιο, αλλά και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες. Έχουμε ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα. Δεν μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια. Οι διακηρύξεις αυτές πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.{…}. Εμείς έχουμε τελειωμένους τους ΣΜΑ (εκτός του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη), συνδεδεμένους με το ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να παίρνουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποφάσεις που από «παντού βάζουν νερό». Το υπόλειμμα για 1,5 χρόνο πληρώθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην Προγραμματική Σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου πως θα βρουν το βέλτιστο κόστος. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία».

Η τοποθέτηση του Συνδέσμου

Για την απόφαση της Αποκεντρωμένης τοποθετήθηκε και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων, επιμένοντας ωστόσο ότι η φιλοσοφία της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης ήταν σωστή, λαμβάνοντας υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα. Αρχικά διατυπώνονται ερωτήματα, όπως γιατί η απόφαση εκδίδεται σε οριακούς χρόνους, καθυστερώντας ουσιαστικά τη διαδικασία για έναν κρίσιμο διαγωνισμό, γιατί η υπηρεσία υπεισέρχεται σε θέματα σκοπιμότητας και όχι μόνο σε θέματα νομιμότητας, αλλά και για ποιους λόγους, προτρέπει τον Σύνδεσμο να προχωρήσει σε ένα διαγωνισμό με βάση τις θεωρητικά προβλεπόμενες ποσότητες και όχι τις πραγματικές, σημειώνεται:

«Η διαγωνιστική διαδικασία καλεί τον συμμετέχοντα να προσφέρει τιμή μονάδος/tn, έτσι ώστε το τελικό κόστος να προκύπτει από την ετήσια παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων επί της τιμής μονάδος. Όσο μικρότερες οι ποσότητες, τόσο μικρότερο και το κόστος.
Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα δημιουργήσει αυξημένη επιβάρυνση των δήμων – μελών μας και τεράστια δυσλειτουργία του συστήματος.

Η διοίκηση του Φορέα έχοντας ως μοναδικό στόχο την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των δήμων – μελών του και την προστασία του περιβάλλοντος, επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειες της στο πλαίσιο των αποφάσεων των νομίμων συλλογικών οργάνων του Φορέα.
Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι βασική φιλοσοφία της διοίκησης του Φορέα παραμένει η αρχή της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γεγονός που έχουμε αποδείξει με τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.