Ν. Χαρδαλιάς: «Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού- Να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα»

Νέα

Για τις επιχειρησιακές εξελίξεις όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι 5 πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία με 78, Βουλγαρία με 63, Ρουμανία με 61, Αλβανία με 23 και ΗΠΑ με 6. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες».

Κάνοντας έναν απολογισμό ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι μέχρι και την Κυριακή:

  • έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα
  • από αυτά 435 είναι σήμερα ενεργά, 1.030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν

Ειδικά για τους ελέγχους στα σύνορα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τις 3 πρώτες εβδομάδες:

  • έφτασαν στην Ελλάδα 918.032 άτομα
  • Οι 620.652 έχουν έρθει αεροπορικώς
  • Οι 48.720 ακτοπλοϊκώς
  • Οι 248.660 οδικώς
  • έγιναν 127.000 τεστ που σημαίνει ότι ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν
  • τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 295: Στα αεροδρόμια είχαμε 105 στα λιμάνια 4 και χερσαία σύνορα 186.

«Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, το ραντεβού δίνεται για να υπάρχει ενημέρωση με το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι «γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά στη διεξαγωγή των ελέγχων συμμετέχουν 105 στελέχη της ΓΓΠΠ, 24 της ΕΛΑΣ, 146 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 92 στελέχη της Πυροσβεστικής, 22 Λιμενικοί και 85 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός (12 χθες), ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλός».

«Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας «περίεργο να υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις οπαδών. Πραγματικά μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις. Ο ιός δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε οπαδικά συναισθήματα, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό».

«Αυτή τη στιγμή προφανώς μας απασχολούν τα χερσαία σύνορα. Η κατάσταση στις γείτονες χώρες δείχνει εξαιρετικά δύσκολη, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί», είπε ακόμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ ερωτηθείς ειδικά για την Βρετανία είπε ότι «δεν μας τρομάζει η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε, ακόμα, ότι έχουν γίνει 7.379 έλεγχοι και ανεστάλησαν 195 επιχειρήσεις στις οποίες παρατηρήθηκε συνωστισμός. «Στις διακοπές χαλαρώνουμε ως προς τους ρυθμούς μας όχι ως προς τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε. Είμαστε σε εγρήγορση και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και όλοι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τους κανόνες μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε, ακόμα, κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο γενικού lockdown. «Δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός για γενικό lockdown, τα τοπικά lockdown είναι στον σχεδιασμό».

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανάγκη για τοπικό lockdown σε νησί» απάντησε σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε καταγγελίες για κρούσματα που κρύβουμε κτλ. Σε τουλάχιστον 4 περιστατικά που διαχειρίστηκα προσωπικά αποδείχθηκαν fake news».