Μόνο καθήμενοι σε χώρους διασκέδασης από σήμερα

Νέα

Λουκέτο και «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες

«Βήματα προς τα πίσω» έφερε η αύξηση των κρουσμάτων με λοίμωξη covid-19 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, καθώς από σήμερα τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα που αφορούν στη διασκέδαση, με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας.

Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν από σήμερα, Πέμπτη, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου covid-19 στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».

«Λουκέτο» από την πρώτη παράβαση

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης όρθιων, καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα:

  • για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ,
  • για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα αγγίζει τα 5.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, ένα ελεύθερο καλοκαίρι», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι δικαιούχοι 4 self test για τον μήνα Ιούλιο, που μπορούν να προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου, ενώ συμπλήρωσε ότι το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test. Γι΄ ακόμη μία φορά, προέτρεψε τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

«Συναγερμός» για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας επισήμανε, ξεκινώντας την ενημέρωσή του από το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Θυμίζουμε ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και 60% από το βρετανικό, αντίστοιχα», είπε υπογραμμίζοντας την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων .

«Από τις 28 Ιουνίου έχει σημειωθεί αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί. Οι έλεγχοι δείχνουν ότι σχετίζονται με χώρους διασκέδασης και νεαρές ηλικίες» πρόσθεσε.

Γώγος: Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και στην εστίαση

Την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων με λοίμωξη covid-19 στη χώρα τις τελευταίες ημέρες εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, υποστηρίζοντας πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και στην εστίαση.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος δήλωσε πως στην περίπτωση που ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός στα κέντρα διασκέδασης δεν θα είχαμε κρούσματα.

Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου ο καθηγητής είπε πως για να συντελεστεί κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.

Σε χώρους διασκέδασης το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα έχει βάση, καθώς τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με το συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης.

Ωστόσο, παράλληλα, ανέφερε πως κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ρόλο έχει παίξει η διασπορά του στελέχους Δέλτα στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Είμαστε σε φάση έξαρσης

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης. «Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του», εξήγησε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα όσο και με την χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ