«Μετωπική σύγκρουση» μεταξύ εργαζομένων με φόντο την συγχώνευση

Νέα

Οι εργαζόμενοι της διοίκησης του ΠΚΔΙ κάνουν λόγο για «ανακρίβειες» της ανακοίνωσης του Συλλόγου Μουσικών

Αντίθετη γνώμη από εκείνη που διατύπωσε η διοίκηση του συλλόγου Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου (ΔΩΙ) έχουν οι εργαζόμενοι διοίκησης της κοινωφελούς επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Να θυμίσουμε, ότι η διοίκηση του συλλόγου Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου δήλωσε σύμφωνη με την κατάργηση των νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων αφού όπως αναφέρουν «θα συμβάλλει στην εξυγίανση, θα δημιουργηθούν σύγχρονα οργανογράμματα και θα ενισχυθεί ο ρόλος του πολιτισμού στην πόλη».

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου, ζητούν να παραμείνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ιωαννιτών ως έχει και να μη περάσει στο δήμο. Απόφαση που πρέπει να ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου!

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι διοίκησης

Οι εργαζόμενοι της διοίκησης του ΠΚΔΙ κάνουν λόγο για «ανακρίβειες» της ανακοίνωσης του Συλλόγου Μουσικών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και παρουσιάζουν τις δικές τους ενστάσεις και προβληματισμούς:

«…θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις θέσεις μας, τους προβληματισμούς μας και τις ενστάσεις μας για τις ανακρίβειες που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Μουσικών του Δ.Ω.Ι. Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ιωαννιτών (Πνευματικό Κέντρο) είναι μία από τις μεγαλύτερες Κοινωφελείς Επιχειρήσεις της χώρας με 161 υπαλλήλους σε όλες τις δομές της. Σκοπός της επιχείρησης είναι η οργάνωση και η προσφορά στην τοπική κοινωνία, λειτουργιών και δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη νεολαία και το περιβάλλον.

Η επιχείρηση διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων, πολιτιστικών και αθλητικών τις οποίες παρακολουθούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Επιπλέον διαχειρίζεται όλες τις αθλητικές υποδομές που ανήκουν στον Δήμο Ιωαννιτών.

-Διαθέτει οικονομική υπηρεσία και διοικητική υπηρεσία επαρκώς στελεχωμένες οι οποίες λειτουργούν με βάση τους κανόνες χρηστής οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας που προβλέπονται στις ισχύουσες δημοσιονομικές διατάξεις και στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων

-Οργανόγραμμα ψηφιακό υπάρχει στην επιχείρηση. Αντίθετα ο Δήμος, εδώ και χρόνια δεν έχει καταφέρει να φτιάξει οργανόγραμμα με τις υφιστάμενες υπηρεσίες του και δομές. (Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, όταν στους υπάρχοντες υπαλλήλους, προστεθούν και οι 161 υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου)», τονίζουν μεταξύ άλλων.

«…τα έσοδα υποπολλαπλάσια των εξόδων τους»

Συνεχίζοντας στρέφουν πυρά και λένε ότι «Δεν αμφισβητούμε τον σπουδαίο ρόλο που έχει το Ωδείο και τα Μουσικά Σύνολα και φυσικά και τα υπόλοιπα τμήματα της Επιχείρησης (Σχολή Χορού, Τμήμα παραδοσιακών χορών, Εικαστικό Εργαστήρι, ΚΔΑΠ), τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα, όσο και από εκπαιδευτικής άποψης. Δεν μπορεί όμως ο Σύλλογος των Μουσικών του να διατείνεται ότι το Ωδείο στηρίζει την επιχείρηση, καθώς τα έσοδά τους είναι υποπολλαπλάσια των εξόδων τους».

Προβλήματα διαπιστώνουν και στη διαδικασία μετάβασης λέγοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη, χωρίς να έχουν δοθεί από το υπουργείο οι απαραίτητες αποσαφηνίσεις και γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου που θα ασχοληθούν είναι ήδη υποστελεχωμένες και με μεγάλο όγκο εργασιών που τρέχουν. «Η κατάργηση και η μεταφορά στον Δήμο Ιωαννιτών σε μια νύχτα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και του Δήμου, κάποια από τα οποία ίσως να μη λυθούν ποτέ. To προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, θα μεταφερθεί αυτοδικαίως και θα κατανεμηθεί, με την ίδια σχέση εργασίας ή έργου. Οι θέσεις τους, με το τέλος της σύμβασης, θα προκηρύσσονται εκ νέου, όπως συμβαίνει και τώρα».

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζουν ότι η οριζόντια κατάργηση και η λύση των κοινωφελών επιχειρήσεων θα είναι προβληματική στην πορεία της και καλό θα είναι ο Δήμος Ιωαννιτών να λάβει υπόψη πριν προχωρήσει σε κάποια απόφαση τα κριτήρια βιωσιμότητας, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης στην πόλη μας».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ