Μεταλλαγμένα στελέχη του κορωναϊού και στα Γιάννενα

Νέα

Ανησυχία για τη συρροή του Χατζηκώστα – Νέες εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε τόσο στις υγειονομικές αρχές, όσο και στην τοπική κοινωνία, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για εντοπισμό κρουσμάτων στα Γιάννενα, θετικών στις μεταλλάξεις του κορωναϊού, το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για δύο άτομα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και ένα με τη βρετανική.
Μέχρι στιγμής βέβαια σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση θεωρείται πλήρως ελεγχόμενη, τα κρούσματα έχουν απομονωθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ εξαντλητική είναι η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους. Πρόκειται για άτομα που ήρθαν από άλλες περιοχές στα Ιωάννινα, όπου και εντοπίστηκαν θετικοί, όπως ανέφεραν ο Αλ. Καχριμάνης και ο Μ. Ελισάφ αντίστοιχα, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων και προειδοποιώντας για ένα δύσκολο δίμηνο που έχουμε μπροστά μας.

«Πληροφορηθήκαμε την Κυριακή, την επιβεβαίωση τριών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στα Ιωάννινα, όμως δε χρειάζεται πανικός, αλλά συνεχής επαγρύπνηση. Έχουμε μία περίοδο 10 ημερών, στην οποία τα κρούσματα είναι αυξημένα, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Το ότι το εμβόλιο της AsraZeneca δεν καλύπτει το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης δημιουργεί προβληματισμό και ίσως προκαλέσει την αναδιάταξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Τα κρούσματα είναι «εισαγόμενα» στην περιοχή, πρόκειται για ανθρώπους που μετακινήθηκαν από αλλού προς εμάς και αυτό που ελπίζουμε, είναι, ότι τελικά δε θα επικρατήσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα έχουμε έναν δύσκολο Φεβρουάριο μπροστά μας ίσως και έναν αντίστοιχο Μάρτιο, όμως με το τέταρτο εμβόλιο και τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν, ελπίζουμε, ότι το Πάσχα θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Ο κ. Καχριμάνης στάθηκε ωστόσο και στην αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, λέγοντας, ότι εν πολλοίς οφείλεται σε δύο κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμος – μνημόσυνο) στις οποίες δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κυρίως ως προς τον αριθμό των παρευρισκομένων σε αυτές.
«Ενώ έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις, είτε χαράς είτε λύπης, πρέπει να γίνονται με ελάχιστο αριθμό, δυστυχώς κάποιοι δεν κρατάνε αυτά τα πράγματα και τα βρίσκουμε μπροστά μας», τόνισε o κ. Καχριμάνης.

Aυξάνονται τα κρούσματα του Χατζηκώστα

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η συρροή στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, αφού μετά τα έξι κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν και περιλήφθηκαν στην καταγραφή του ΕΟΔΥ την Παρασκευή, ο μοριακός έλεγχος και άλλων δειγμάτων επιβεβαίωσε τρία ακόμη κρούσματα. Πρόκειται για δύο κρούσματα σε νοσηλευτικό προσωπικό και ένα σε ασθενή της Νεφρολογικής Κλινικής, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ, ενώ το προσωπικό που έχει βρεθεί θετικό στον ιό, έχει τεθεί σε καραντίνα. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε δύο Κλινικές την Ορθοπεδική και τη Νεφρολογική, ωστόσο τα νέα τεστ που έγιναν στην πρώτη Κλινική στο σύνολο προσωπικού και ασθενών, ήταν αρνητικά. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι η απαρχή της διασποράς του ιού εντός του νοσοκομείου έγινε από αποκλειστική συνοδό ασθενούς στην Ορθοπεδική Κλινική, η οποία βρέθηκε και στους χώρους της Νεφρολογικής Κλινικής.

Έτσι, εντοπίστηκαν αρχικά τέσσερα κρούσματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τον έναν ιατρό να έχει κάνει μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας κα τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά φαίνεται πως δεν ο οργανισμός δεν είχε προλάβει να αναπτύξει πλήρη αντισώματα, και νόσησε, προφανώς στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.
Η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα καταλήγει ως πηγή έναρξης της διασποράς του ιού που έφτασε εντός του νοσοκομείου, ένα τραπέζι σε σπίτι στην πόλη των Ιωαννίνων, μετά από μνημόσυνο, στο οποίο παραβρέθηκαν αρκετά άτομα. Μεταξύ αυτών και η μία συνοδός που βρέθηκε θετική στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Τα κρούσματα του τριημέρου

Eπτά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε Ιωαννίνων τη Δευτέρα και ένα 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας ενώ το Σαββατοκύριακο είχαν εντοπιστεί 13 κρούσματα στα Γιάννενα συνολικά και ακόμη τέσσερα στις υπόλοιπες Π.Ε. της Ηπείρου. Με βάση αυτά τα δεδομένα στα Γιάννενα εντοπίστηκαν 20 κρούσματα από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα και στην υπόλοιπη Ήπειρο ακόμη πέντε.
Ακόμη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα άλλες 638 νέες μολύνσεις στη χώρα, εκ των οποίων τέσσερις εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ωστόσο, για μία ακόμα ημέρα πιο αυξημένος είναι ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ, που είναι τώρα 276, έναντι 262 την Κυριακή.

Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164.575, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.045 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.595 (61%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 276 διασωληνωμένοι, η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, οι 198 (71,7%) είναι άνδρες. To 85,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά 1.169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Με τους 25 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, οι νεκροί φθάνουν τους 5.997 συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.525 άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.