ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ – Σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ

Νέα

Στην επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 40 χρόνων της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων βρέθηκε το Σάββατο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας Μερόπη Τζούφη.
Η βουλευτής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με συναδέλφους της από τον ιατρικό χώρο και να συνομιλήσει για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την σταθεροποίηση και περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, τόσο πανελλαδικά όσο και στα Ιωάννινα.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας μεταξύ άλλων πως:
«Εδώ και 40 χρόνια, η Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική μετρά σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά επιτεύγματα, ωφελώντας πλήθος οικογενειών, εκπαιδεύοντας εκατοντάδες ειδικευόμενους γιατρούς και χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η κλινική έχει συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας για τις γυναίκες τηςΗπείρου, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό έχει αξιόλογη συμβολή στην έρευνα, με διεθνείς διακρίσεις και άμεσο κοινωνικό αποτύπωμα.
Ακόμα και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η κλινική συνέχισε να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της. Σε αυτό συνέβαλλε η εξασφάλιση νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, η βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και η αναβάθμιση των νοσηλευτικών σπουδών».
Κλείνοντας η κα Τζούφη ευχήθηκε στο προσωπικό της κλινικής να συνεχίσει με αμείωτη ένταση και πάθος το έργο του, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση σημαντικών ανθρώπων που υπηρέτησαν στο παρελθόν αλλά και επιστημόνων που υπηρετούν σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας, προσφέροντος τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους στην αποκατάσταση και προστασία του σημαντικότερου αγαθού, της υγείας.

Νέα ερώτηση για την εκπαίδευση προσφύγων

Τις επιλογές της Κυβέρνησης όσον αφορά στην εκπαίδευση προσφύγων στα δημόσια σχολεία, φέρνουν στη Βουλή 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, επισημαίνουν πως αν και η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, η πρόσβαση των προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν γίνεται απρόσκοπτα, γεγονός που επιφέρει μια σειρά από αρνητικές κοινωνικές και παιδαγωγικές συνέπειες.
Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η πρώην Υφυπουργός Μερόπη Τζούφη – αναφέρουν πως, για το τρέχον σχολικό έτος, δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση των Δομών Υποδοχής & Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και υπογραμμίζουν πως πέρυσι η σχετική απόφαση είχε υπογραφεί εγκαίρως, πριν την έναρξη των μαθημάτων. Η μη έκδοση της απόφασης έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς σε πόσα και ποια σχολεία θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες Δομές.
Επίσης, στην ερώτηση επισημαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα και με τη μετακίνηση των μαθητών. Την προηγούμενη χρονιά, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε αναλάβει επιτυχώς τη μεταφορά των μαθητών προσφύγων, έπειτα από συμφωνία με την απερχόμενη Κυβέρνηση. Φέτος, το κενό αυτό καλύπτεται εμβαλωματικά και μερικώς από τις Περιφέρειες, ενώ ακόμα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αρκετούς μαθητές που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.
Επιπλέον, η ανάκληση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, δυσχεραίνει, όπως αναφέρουν, τον ιατρικό έλεγχο και τους εμβολιασμούς των μαθητών προσφύγων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.