ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ – Καθοριστική η αναβάθμιση του ΠΓΝΙ

Νέα

Στις πρόσφατες δράσεις που αφορούν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αναφέρθηκε η Υφυπουργός Παιδείας και Βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, κάνοντας λόγο για σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την καθολική πρόσβαση, την ισότητα και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Η κα Τζούφη επεσήμανε πως οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας των Ιωαννίνων αποτελούν μέρος της «βαριάς» βιομηχανίας της περιοχής και έχουν ιδιαίτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη του τόπου. Ειδικότερα, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξυπηρετεί ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς και υποδέχεται περιστατικά όχι μόνο από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, τα Βόρεια Ιόνια νησιά, καθώς και από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη υπηρεσιών φροντίδας υψηλής εξειδίκευσης, η ανανέωση του εξοπλισμού και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαντικές δράσεις. Σημειώνεται πως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποτελεί 1 από τα 14 νοσοκομεία της χώρας που εντάσσεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.5 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση νέου ποζιτρονικού τομογράφου (PET Scan), με τη σημαντική συμβολή του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», αναμένεται να αναβαθμίσει τις διαγνωστικές εξετάσεις που παρέχονται στους τομείς της ογκολογίας, της νευρολογίας και της καρδιολογίας, όπως είχε αναδειχθεί σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Μερόπη Τζούφη προς τον Υπουργό Υγείας, ήδη από το 2016.

Επίσκεψη στα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου επισκέφθηκε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, όπου και περιηγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ροζίνας Καρώνη με θέμα «Των Πλειάδων Απαστράπτοντα Κάστρα».
Στο περιθώριο της επίσκεψης, η Υφυπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Διευθύντρια των Αρχείων, κα Μάρθα Παπαδοπούλου, με μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και υπαλλήλους για τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με τον οποίο επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός, η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).
Η κα Τζούφη τόνισε πως τα ΓΑΚ αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, καθώς και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή του πλούτου που φυλάσσεται στα ΓΑΚ, την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των αρχείων και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά.