Μένει μόνο η τελική υπογραφή του υπουργού

Νέα

Έγινε η εγγραφή στο ΓΕΜΗ και η απόδοση ΑΦΜ για την διεπαγγελματική της φέτας

Ένα χρόνο μετά από την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, έγινε η εγγραφή στο ΓΕΜΗ και η απόδοση ΑΦΜ από την εφορία στη ΔΟΦ. Τώρα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και γενικό γραμματέα του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ηπείρου Μυρτώ Λύκα αναμένεται να υπογραφεί ο φάκελος από τον αρμόδιο υπουργό και να ξεκινήσει επίσημα η δράση του ΔΟΦ.

Η συμφωνία που δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση καθώς υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020 όταν κατορθώθηκε μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και να προκύψει μια κοινή συμφωνία, ώστε να συσταθεί ένα ενιαίο καταστατικό με το οποίο θα επιλύονται όλα τα ζητήματα που, μέχρι σήμερα, έφερναν προσκόμματα στη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας

Σύμφωνα με το καταστατικό που βρίσκεται σε ισχύ, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας.

Μένει η τελευταία υπογραφή …

Η κα. Λύκα δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη καθώς πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και λείπει μόνο η υπογραφή του υπουργού για να ξεκινήσει ένα δύσκολο αλλά σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, αναγκαίο εργαλείο που θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να δώσουν εκ νέου αξία στο προϊόν τους και να πετάξουν εκτός… τις αθρόες εισαγωγές ξένου γάλακτος από την παραγωγή ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων.

Ουσιαστικά, αναμένουν να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και να ανέβουν οι τιμές στο γάλα δίνοντας έτσι ώθηση για ανοδική πορεία όλου του κλάδου και δημιουργία νέων μονάδων. Επαρκεί όμως το δικό μας γάλα για να καλυφθεί η παραγωγή εντός και εκτός χώρας: «Επαρκεί και εάν ανέβουν οι τιμές θα αυξηθεί και η παραγωγή. Επίσης, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σε άνοδο της τιμής της φέτας που εξάγεται που σε πολλές περιπτώσεις φεύγει με εξευτελιστική τιμή…» σημειώνει η κα. Λύκα που αναμένει τις τελικές υπογραφές όπως και όλος ο κλάδος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ