Μείζονος σημασίας η κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών

Νέα

Οι πρώτες εκατοντάδες πρόσφυγες έξι χρόνια μετά το 2016, έφτασαν στην περιοχή των Ιωαννίνων και ήταν αναγκασμένοι να διαμείνουν σε άθλιες συνθήκες

Το κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και σαν μια γενικότερη, μια συνολική κατάσταση σε όλη τη χώρα, βρέθηκε ως θέμα στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής από τον Δ. Ιωαννιτών στο πλαίσιο του προγράμματος EPIC.

Οι πρώτες εκατοντάδες πρόσφυγες έξι χρόνια μετά το 2016, έφτασαν στην περιοχή των Ιωαννίνων και ήταν αναγκασμένοι να διαμείνουν σε άθλιες συνθήκες στον πρόχειρο καταυλισμό στον Κατσικά, με την τοπική κοινωνία, αλλά και τους φορείς της να έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της κοινωνικής ενσωμάτωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας.

Μία διαδικασία βέβαια που κάθε άλλο παρά εύκολη αποδεικνύεται πως είναι, κυρίως για γραφειοκρατικούς – διαδικαστικούς λόγους, με την ελληνική Πολιτεία να έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, αλλά σε άλλες παραμέτρους να παραμένει αγκυλωμένη σε νοοτροπίες που δε διευκολύνουν τις διαδικασίες. Τα ζητήματα αυτά και άλλα αποτέλεσαν αντικείμενο προς συζήτηση στην ημερίδα με την Αλεξία Γιδάρη, σύμβουλο του δημάρχου Μ. Ελισάφ για θέματα εθνικών και ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, να αναφέρεται στις παρεμβάσεις και τις δράσεις που υλοποιεί ο Δ. Ιωαννιτών αλλά και στις δυσκολίες της σημερινής πραγματικότητας για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο Δ. Ιωαννιτών υλοποιεί τρία προγράμματα που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, είναι όμως πρόωρο να πούμε, ότι δίνονται καθοριστικές λύσεις γιατί οι δράσεις αυτές είναι πιλοτικές, άυλες σε αυτό το στάδιο, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Έξι χρόνια μετά τις πρώτες αφίξεις στην περιοχή, τώρα αρχίζουμε να μιλάμε για ενσωμάτωση και απαιτείται ακόμη χρόνος για να φτάσουν αυτές οι δράσεις στους άμεσα ενδιαφερόμενους», ανέφερε η κα Γιδάρη.

Υποκρισία και αδυναμία από το κράτος

Στη διάρκεια της ημερίδας, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Πέτρου Μάστακα από το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που έκανε λόγο για υποκρισία του ελληνικού κράτους που από τη μία αναγνωρίζει ως πρόσφυγα κάποιον, την ίδια στιγμή όμως αδυνατεί να τον εξυπηρετήσει σε βασικές και αυτονόητες ανάγκες που έχει για να επιτύχει στην κοινωνική του ένταξη και ενσωμάτωση. «Σε μία εποχή που έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν τα πάντα, έγγραφα και παρεχόμενες υπηρεσίες, είναι αδιανόητο, να μη συνεννοούνται συναρμόδια υπουργεία μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος Γολγοθάς των προσφύγων είναι για να αποκτήσουν Αριθμό Μητρώου Ασφάλισης και στη συνέχεια να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάστακας.