Μεγάλο το πλήγμα στην κτηνοτροφική παραγωγή

Νέα

Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχεται το σύνολο της κτηνοτροφίας από την κρίση και την ύφεση που δημιουργεί η πανδημία και η κατάσταση στην αγορά μετά τα μέτρα περιορισμού.

Ειδικά η Ήπειρος που αποτελεί περιοχή με σημαντική εισφορά στην πανελλήνια παραγωγή σε συγκεκριμένους κλάδους δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα.

Ήδη υπάρχει πολιτικό ενδιαφέρον για να προωθηθούν αιτήματα από την τοπική παραγωγή και προστίθενται και νέες πρωτοβουλίες.

Ο Σταύρος Καλογιάννης
Τις προτάσεις του Νέου Χοιροτροφικού Συλλόγου Ηπείρου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, έφερε ο Σταύρος Καλογιάννης στη Βουλή μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρό του κ. Αριστείδη Έξαρχο.

Ειδικότερα, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο κλάδος της χοιροτροφίας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Χοιροτροφικό Σύλλογο Ηπείρου, η οικιακή κατανάλωση χοιρινού κρέατος έχει μειωθεί, ενώ η μη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης, όξυναν τα προβλήματα του κλάδου, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα επιβίωσης.

Είναι ενδεικτικό, ότι τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή του χοιρινού κρέατος ήταν 1,70 ευρώ/κιλό, τον Φεβρουάριο 1,60 ευρώ/κιλό και σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 1,05 έως 1,15 ευρώ/κιλό, με την πτωτική τάση να συνεχίζεται λόγω υπερπροσφοράς.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι τιμές αρκετών ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικά, η τιμή της σόγιας από 330 ευρώ/τόνο (τιμή πριν την πανδημία) κοστίζει σήμερα 420 ευρώ/τόνο, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο. Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να στηρίξουν τον κλάδο της χοιροτροφίας που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού και ποια μέτρα στήριξης προτίθενται να πάρουν για την ενίσχυση τον χοιροτρόφων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που ο σύλλογος έχει καταθέσει.

Ο Κώστας Μπάρκας
Στη Βουλή φέρνει με Αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, τον κίνδυνο κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα των μικρών πτηνοτρόφων παραγωγών, καθώς δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ενίσχυσης. Η σχετική Αναφορά βασίζεται σε Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π), με την οποία ζητείται να συμπεριληφθούν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ενισχύονται λόγω της πανδημικής κρίσης. Όπως αναφέρεται στην Αναφορά, οι ΚΑΔ της Πτηνοτροφίας προς ενίσχυση είναι μόνο η μεταποίηση και οι ζωοτροφές, που αφορούν, συνήθως, μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και όχι αυτός καθαυτός ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, με τους εκατοντάδες μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι συνεργαζόμενοι πτηνοτρόφοι- μέλη της Ένωσης. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί διαθέτουν σημαντικές παραγωγικές εγκαταστάσεις και επισημαίνουν ότι χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση, μέσω Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων, θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε παύση της παραγωγής, με δυσμενείς συνέπειες, όχι μόνο για το μεταποιητικό τμήμα της αγροτικής οικονομίας, αλλά για το σύνολο της οικονομίας, καθώς και οι παραγωγοί θα οδηγηθούν στην ανεργία, αλλά και οι καταναλωτές θα δουν αυξημένες τιμές διάθεσης των προϊόντων.

 

 

 

 

 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY