Μεγάλη η ανταπόκριση στα τεστ

Νέα

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων των Ιωαννίνων στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΕΟΔΥ, της 6ης ΥΠΕ και της 1ης ΤΟΜΥ για λήψη δειγμάτων από τον πληθυσμό, ώστε να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Έτσι, μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι Κινητές Μονάδες που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο του διοικητηρίου της Περιφέρειας είχαν κάνει περίπου 500 «γρήγορα» τεστ. Από αυτά τα δείγματα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μόνο στους πολίτες, όμως ο αριθμός των θετικών ήταν μικρός, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Στην περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων οι πολίτες καθοδηγούνται ώστε να κάνουν και μοριακό τεστ στη συνέχεια, για μεγαλύτερη ακρίβεια και επιβεβαίωση, ενώ τίθενται αυτομάτως σε κατ’ οίκον απομόνωση.
Η διαδικασία σύμφωνα με τον Γ. Δελλή από την ομάδα διαχείρισης covid του ΕΟΔΥ είναι γρήγορη και ασφαλής και απηύθυνε και αυτός ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να σπεύσουν για να κάνουν τα τεστ μέχρι και την Παρασκευή.
Ο στόχος και η λογική των rapid tests είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να προσέλθουν και αφετέρου να διαπιστωθεί με ένα ακόμη εργαλείο, η επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής. Πρόσθεσε ακόμη, ότι από τον Μάιο, όταν και άρχισε η λειτουργία και των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ έχουν διενεργηθεί στην περιοχή 30.000 μοριακά τεστ.

«Αυτό που επιζητά πρωτίστως ο ΕΟΔΥ είναι να γνωρίσει την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, για να σχεδιάσει τα μέτρα με καλύτερο τρόπο και να απευθύνεται πιο συγκεκριμένα στους πολίτες, ζητώντας να τα εφαρμόσουν», τόνισε ο κ. Δελλής.
Η προσέλευση του κόσμου από νωρίς το πρωί και η υπομονή που επέδειξε, αν και η διαδικασία εξελίσσεται ταχύτατα, απέδειξε, πλην των άλλων και την ευαισθητοποίηση, αλλά και την αγωνία τους, στη δεδομένη τουλάχιστον χρονική στιγμή.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00 και θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή με τη διενέργεια των τελευταίων τεστ από τις 10.00 έως τις 14.00.

«Αντιμετωπίζουμε μία διαφορετική πραγματικότητα»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για την απόλυτη ανάγκη της συνεργασίας των φορέων κυρίως όμως της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, ώστε η κατάσταση να μην φτάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα και να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

«Είναι μεγάλη η αγωνία των πολιτών για την κατάσταση φαίνεται όμως, ότι έπρεπε να φτάσουμε στα δύσκολα για να συνειδητοποιήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε μία διαφορετική πραγματικότητα. Ίσως ο εφησυχασμός το καλοκαίρι, ότι στα Γιάννενα δεν έχουμε καθόλου κρούσματα, να μας οδήγησε σε αυτό το σημείο, να δώσουμε το περιθώριο για να γίνει η διασπορά του ιού», σημείωσε, για να εκφράσει τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για τον προγραμματισμό ανοιχτών συγκεντρώσεων, παρά τον περιορισμό που ισχύει για το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των 9 ατόμων, ανά συνάθροιση.

Σε καραντίνα το γηροκομείο

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 14-10-2020 και ώρα 21.00 έως 24-10-2020 και ώρα 21.00.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε επειδή ακόμη τρεις ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωναϊό χθες το απόγευμα, και μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

436 τα χθεσινά κρούσματα

Νέα αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωναϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό να είναι για ακόμα μια μέρα πάνω από τα 400. Συγκεκριμένα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.495, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 3.404 (14.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.525 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 22 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 245 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 469 θανάτους συνολικά στη χώρα. 179 (38.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σημειώνεται πως μέχρι τη στιγμή που τυπωνόταν το σημερινό μας φύλλο, δεν είχε ανακοινωθεί η γεωγραφική κατανομή του ιού.