Με κομμένη την ανάσα για την προάσπιση της ειρήνης

Νέα

Δραματικές ώρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τον πόλεμο που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης. Δραματικές ώρες για τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας που δέχονται επιθέσεις με μεγάλες ήδη απώλειες.

Διεθνής κατακραυγή για την εισβολή και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθειες να επέλθει κατάπαυση του πυρός σε έναν πόλεμο η έκταση του οποίου λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις για τα δεδομένα του κόσμου μετά τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην οικονομία όλου του πλανήτη, αλλά προέχει η μέριμνα για τις ζωές των ανθρώπων, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την έξοδο προσφύγων.

Το έκτακτο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις, αλλά υπήρχε η πίστη ότι δεν θα υλοποιηθεί η εισβολή κι ότι θα διασφαλιστεί η ειρήνη έστω και την ύστατη ώρα.

Τμήματα της Χερσώνας, επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές. Νωρίτερα, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Καταδικάζει η Ελλάδα

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της, στο επίσημο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «καταδικάζουμε έντονα τη ρωσική επίθεση ενάντια σε μια ανεξάρτητη χώρα» και προσέθεσε ότι «αυτή η επίθεση συνιστά μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αξιών μας». Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και να σταματήσει την επίθεσή της.
«Ελπίζω ότι η λογική θα επικρατήσει και θα βρεθεί μία διπλωματική λύση. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ειρήνη και σταθερότητα. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα» επισήμανε η Πρόεδρος.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη Αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές».

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Οι ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

Η ΕΕ

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

«Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημειώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

Τέλος, τονίζουν ότι «η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόλεμο. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7, των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα».

 

 

 

Επιμέλεια  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ