Κριτική για Πάρκο Πυρσινέλλα και ΕΣΠΑ

Νέα

Με δύο αιχμηρές ανακοινώσεις η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» έστρεψε τα βέλη της κατά της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας την για ελλιπείς κινήσεις τόσο ως προς την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα όσο και ως προς τον δημόσιο διάλογο για τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ «2021-2027».
«Ταγμένη να υπηρετήσει το επικοινωνιακό της αφήγημα η δημοτική αρχή Ιωαννίνων συνεχίζει να ασκεί πολιτική με βάσει το «φαίνεσθαι» κι όχι την ουσία.
Έτσι, στα μέσα του περασμένου μήνα παρουσίασε μέσα από την προσφιλή της τακτική, αυτή των συνεντεύξεων τύπου, την μελέτη για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, παρουσιάζοντας υποτίθεται ολοκληρωμένη μελέτη προς εφαρμογή για την ανάπλαση αυτή.
Μια μελέτη που κατατέθηκε τελικά πριν από μερικές μέρες η οποία όμως, ουσιαστικά και τυπικά θα έπρεπε να προηγηθεί των όποιων επίσημων ανακοινώσεων αφού είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής επίλυσης.
Η διαχειριστική μελέτη έχει να κάνει επί της ουσίας με τη διαχείριση του δασικού περιβάλλοντος και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο άλσος, για την οποία απαιτείται η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Πώς η δημοτική αρχή είναι τόσο σίγουρη ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που με τόσο μεγάλη ζέση παρουσίασε ως το «τελικό σχέδιο» θα λάβουν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;
Γιατί βιάζεται, για μια ακόμη φορά, να επικοινωνήσει ότι κλείνει «ανοιχτά μέτωπα», ανατρέποντας τη σωστή σειρά των ενεργειών που απαιτούνται, οι οποίες με δική της ευθύνη έχουν καθυστερήσει;
Ποιος αλήθεια θα είναι υπεύθυνος αν κάποια από τις προβλεπόμενες δράσεις ή χρήσεις της μελέτης, απορριφθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη μία ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών».

«Καμία προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ»

Στο μεταξύ, η «Ενότητα Πολιτών» στάθηκε και στο ζήτημα του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ με δεύτερη ανακοίνωση.
«Την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το σχεδιασμό του προγράμματος ΕΣΠΑ «2021-2027» ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο χρόνος όμως που δίνει για τη διαβούλευση είναι ελάχιστος καθώς λήγει στις 24 Ιανουαρίου.
Η, κατά τα άλλα λαλίστατη επικοινωνιακά, δημοτική αρχή των Ιωαννίνων όμως κοιμάται τον ύπνο του δικαίου… Η συγκρότηση της πρότασης από την Περιφερειακή Αρχή για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 εξελίσσεται εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. Όσο διαρκεί δηλαδή μέχρι σήμερα και η θητεία της δημοτικής αρχής.
Δεν θα έπρεπε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την πρώτη μέρα να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να λάβει την πρωτοβουλία μιας διαρκούς διαβούλευσης με όλους τους φορείς του τόπου, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην βέλτιστη πρόταση;
Σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δεύτερη ανακοίνωση.