Αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο οι φοιτητές

Νέα

Συγκέντρωση και πορεία έκαναν την Πέμπτη το μεσημέρι φοιτητές και μέλη συλλογικών οργανώσεων ενάντια στο ν/σ για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικές ποινές για φοιτητές που θα προβούν σε καταστροφές και καταλήψεις αλλά και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητές αντιδρούν σε πολλά από τα επιμέρους τμήματα αυτού του νομοσχεδίου που έρχεται σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη συνθήκη με τους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως και με πολλά θέματα ανοικτά για τα πανεπιστήμια. 

 

Πολλές οι αλλαγές…

 

Οι κυριότερες αλλαγές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και από τις πρυτανικές αρχές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου. 

Επιπλέον οι φοιτητές διαμαρτύρονται την εισαγωγή χρονικού ορίου φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ