«Κραυγή» διαμαρτυρίας από το ΚΕΘΕΑ

Νέα

Kραυγή διαμαρτυρίας από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα και στα Γιάννενα καθώς την Τετάρτη ήταν η ημέρα πανελλαδικής δράσης για το ΚΕΘΕΑ.
Το ΚΕΘΕΑ, το οποίο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του εν μία νυκτί, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα λειτουργίας στον σημαντικό και επιτυχημένο οργανισμό που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.
Στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων δεκάδες συγκεντρωμένοι σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο και την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα «είμαι ο Γιάννης, και είμαι καλά» και η απάντηση «και ο Γιάννης είναι εντάξει». Πολλοί από τους θεραπευόμενους μαζί με δεκάδες πολίτες που συμπαραστέκονται στην προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ μπήκαν στον κύκλο και φώναξαν το όνομά τους ενώνοντας τις φωνές τους με την αντίδραση εργαζομένων του οργανισμού. Στη διαμαρτυρία τον ρυθμό έδινε ένα ταμπούρλο ενώ ήχησε από άκρη σε άκρη το όνομα του ΚΕΘΕΑ δείχνοντας ο κόσμος έμπρακτα την στήριξη του στο έργο, στην προσφορά του ΚΕΘΕΑ.
Ο Γιάννης Παπαχρήστος διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος εξέφρασε σθεναρά και με επιχειρήματα την αντίθεσή του στην νομοθετική ρύθμιση, τονίζοντας πως θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του φορέα που έχει προσφέρει πάρα πολλά σε χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν από τα «στεγνά» προγράμματα.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το ΚΕΘΕΑ προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες, ενώ στη διοίκηση συμμετέχουν, αμισθί, επιστήμονες διεθνούς κύρους και άνθρωποι εθελοντές με διάθεση να προσφέρουν σε μια ομάδα που χρήζει υποστήριξης και βοήθειας έως ότου θεραπευτούν και ενταχτούν και πάλι στην κοινωνία.
«Η κατάργηση εν μια νυκτί του αυτοδιοίκητου και η ανάληψη διοικητικών καθηκόντων στο ΚΕΘΕΑ από έμμισθους υπαλλήλους, που θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση που θα θέλει να ελέγχει τις διοικήσεις, θα φέρει ισχυρό πλήγμα και θα διαταράξει τις ισορροπίες, επηρεάζοντας αρνητικά και δυσχεραίνοντας το έργο μας» είπε ο κ. Παπαχρήστος αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανοίγεται η κερκόπορτα στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών κλινικών απεξάρτησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Αντικρούοντας το επιχείρημα περί «χρηστής διοίκησης και διαφάνειας», ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καμία βάση καθώς το ΚΕΘΕΑ ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές ενώ πρόσφατα «πήρε τα εύσημα» για τον τελευταίο έλεγχο υπογραμμίζοντας πως το ΚΕΘΕΑ «είναι παράδειγμα προς μίμηση» στη διαχείριση.
Το ΚΕΘΕΑ έχει στο πλευρό του δεκάδες πολίτες που αναγνωρίζουν την προσφορά του κάτι που φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο όπλο απέναντι σε ό,τι αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο κ. Παπαχρήστος είπε ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινά» δείχνοντας και τις επόμενες ενέργειες τους καθώς ήδη έχουν ακολουθήσει την νομική οδό για να μπλοκάρουν την απόφαση.
Με ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ ζητά άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.
Στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ και ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ Στέφανος Τζιμογιάννης. Ο κ. Τζιμογιάννης στάθηκε στο έργο που έχει το ΚΕΘΕΑ στα χρόνια λειτουργίας του υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα «στεγνά» προγράμματα.
Τέλος, την συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ δήλωσε και με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων. Η πρόεδρος Τίνα Ζέκα συντάχτηκε τονίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι «θα είναι μαζί τους μέχρι την τελική δικαίωση».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ