ΜΕΡΙΜΝΑ – «Δεν υπήρξε καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων», απαντά η απερχόμενη πρόεδρος

Νέα

Για σπίλωση του ονόματος και της διοίκησης της Μέριμνας έκανε λόγο η απερχόμενη πρόεδρος Βάσω Μέγα απαντώντας κατά τη γενική συνέλευση του Οργανισμού στις κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την μεταβολή του καθεστώτος εργασίας για τους υπαλλήλους.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε απασχολήσει και την προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου καθώς εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας ενώ είχαν προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας αγωγές κατά της διοίκησης. Αιτία αποτέλεσε η πρόταση της τελευταίας για μετατροπή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων και μείωση των ωρών εργασίας τους σε έξι αντί για οκτώ.
Μετά τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Σώμα ζήτησε ομόφωνα να διασφαλισθεί η εργασιακή νομιμότητα, να αποκατασταθούν στα προηγούμενα επίπεδα οι εργασιακές σχέσεις όσων εργαζομένων έχουν αλλάξει, παράλληλα όμως να διενεργηθεί και διαχειριστικός έλεγχος με βάση τα οργανογράμματα των δομών.
Η κ. Μέγα από την πλευρά της απάντησε πως η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο του οικονομικού ορθολογισμού του οργανισμού και παρουσίασε έναν αναλυτικό απολογισμό της θητείας της απερχόμενης διοίκησης με ειδικότερη αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Όπως ανέφερε η κα Μέγα ουδέποτε υπήρξε απόφαση καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά υπήρξαν αποφάσεις που εξέφραζαν την αγωνία της διοίκησης να αντιμετωπιστούν το σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού τα έξοδα της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών ξεπερνούν αυτά των εσόδων.
«Με βάση τα έσοδα των δομών, δεν καλύπτονται οι μισθοί και οι λειτουργικές ανάγκες. Ποτέ δεν μειώσαμε μισθούς, ποτέ δεν απολύσαμε εργαζόμενους. Η πρότασή μας για την εξάωρη εργασία είχε να κάνει μόνο με την δυνατότητα για κάποιους εργαζόμενους να συμπληρώνουν σε άλλη δομή το οκτάωρό τους. Μακάρι ο Δήμος και η Περιφέρεια να ενισχύσουν τη Μέριμνα και όλοι θα είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Η Μέριμνα πρωτίστως είναι για τα παιδιά και όχι για τη διοίκηση και γι’ αυτό εκφράζουμε τη λύπη μας για τη ευκολία με την οποία σπιλώθηκαν υπολήψεις και συνειδήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, η κα Μέγα απαντώντας και στην πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου για διαχειριστικό έλεγχο τόνισε πως είναι στη διάθεση όλων τα συμπεράσματα των ελέγχων από τους ορκωτούς λογιστές και τις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους που επιβεβαιώνουν τη χρηστή διαχείριση και την νομιμότητα των δηλωθεισών δαπανών.
Στην γενική συνέλευση παρέστησαν και οι εργαζόμενοι, αλλά και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του ΠΑΜΕ.