lockdown

Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς

Νέα

Προτεραιότητα σε εποχικά καταστήματα, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Εκατόν δέκα περίπου καταστήματα με εποχικά είδη σε όλη την επικράτεια, θα ανοίξουν, με κριτήριο οι άνθρωποι αυτοί εφόσον δεν δουλέψουν καθόλου στις εορτές, το εμπόρευμα αυτό δεν μπορούν να το πουλήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, συνέχισε τονίζοντας ότι  «Αφού ανοίξαμε τη λιανική πώληση για αυτά τα καταστήματα, ξεκλειδώνουμε και τα σούπερ μάρκετ. Εδώ υπάρχει, όπως είπε μία ένσταση από πολλούς στην αγορά ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις μεγάλες αλυσίδες που επίσης πουλάνε χριστουγεννιάτικα, αλλά που τώρα είναι  κλειστές.

«Κρίναμε πρώτον ότι αν ανοίξουμε μόνο τα 110 αυτά καταστήματα, θα δημιουργηθούν αναγκαστικά εικόνες συνωστισμού σε αυτά, κάτι που δεν θέλαμε και δεύτερον, καλώς ή κακώς, πλέον φτάνουμε στην 7η Δεκεμβρίου, άρα αυτά όλα τα είδη πρέπει κάπως να πουληθούν. Δεν μπορούν να μείνουν στα ράφια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς 

«Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να δώσουμε μία προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς σε κλάδους εποχικούς, όπως τα παιχνίδια. Στην ίδια λογική έχουμε βάλει τα κομμωτήρια για λόγους ατομικού καλλωπισμού και φροντίδας και στην ίδια αυτή πρώτη ταχύτητα έχουμε βάλει και τα βιβλία. Για να ληφθεί η απόφαση να ανοίξουν όλα αυτά τα καταστήματα, πρέπει πρώτα η πανδημία να υποχωρήσει σε πιο χαμηλά νούμερα. Τώρα τα νούμερα είναι ακόμα υψηλά. Άρα, δεν μπορούσαμε να πάμε σε πιο γενναία απόφαση. Πρόθεσή μας είναι όταν με το καλό η επιδημία το επιτρέψει, το άνοιγμα της αγοράς να γίνει κλιμακωτά, για να αποφευχθεί και ο μεγάλος συνωστισμός», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Η εστίαση θα στηριχθεί μέσω ΕΣΠΑ

Ο υπουργός δήλωσε ότι «Με τα κρούσματα που βλέπουμε καθημερινά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο  εν μέσω εορτών, πόσο πολύ δύσκολο είναι το άνοιγμα της εστιάσεως. Άλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστιάσεως έχουν πει ότι αν είναι να ανοίξουν πέντε μέρες, καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου».

«Το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ξεκίνησε αποκλειστικά εστιασμένο στην εστίαση και τις εξωτερικές θερμάστρες και μάλιστα, ισχύει αναδρομικότητα. Θα αποζημιώνεται κάθε εστιατόριο που έχει αγοράσει τις θερμάστρες εξωτερικού χώρου από τον Φεβρουάριο του 2020. Το κρίσιμο είναι όταν θα ανοίξει η εστίαση να χρησιμοποιούνται και οι εξωτερικοί χώροι, να είναι ανοιχτές οι πόρτες και να υπάρχει αερισμός», τόνισε.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι, «όταν με το καλό όλη αυτή η συμφορά τερματιστεί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί ο κόσμος και ξέρουμε το μέγεθος της ζημίας, ο χώρος της εστίασης θα τύχει μίας ειδικής φροντίδας από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του ΕΣΠΑ, για να δούμε πώς θα θεραπεύσουμε τις μεγάλες ζημίες που αυτή η πανδημία θα έχει αφήσει πίσω της στον συγκεκριμένο χώρο».

 

Υπάρχουν πια οι μηχανισμοί να επέμβουμε στο αθέμιτο κέρδος

Ο υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ψηφιστεί δυο διαφορετικές τροπολογίες που μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε διατίμηση του κέρδους είτε σε διατίμηση της τιμής σε οποιοδήποτε είδος θεωρείται κρίσιμο για την υγειονομική ασφάλεια και την τροφική αλυσίδα.

«Υπάρχουν πια οι μηχανισμοί να επέμβουμε αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει προσπάθεια αθέμιτου κέρδους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Προς το παρόν η αγορά λειτουργεί σωστά. Διατίμηση βάζουμε μόνο στα rapid τεστ και τα PCR και μάλιστα θα βγει υπουργική απόφαση εντός των επομένων ωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.