Καταγγέλλουν την απόφαση αφαίρεσης 3 κενών οργανικών θέσεων

Νέα

Ο σύλλογος επιστημόνων Μαιών –Μαιευτών για το ΓΝ Άρτας

Την αποδυνάμωση της Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Άρτας καταγγέλλει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταγγέλλει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Άρτας για αφαίρεση τριών κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ΤΕ Μαιών από το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.

Όπως ανέφεραν η πρόεδρος Δήμητρα Χαλάτση και η γραμματέας Μαρία Λεοντάρη «στο ΓΝ. Άρτας λειτουργεί Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική με δύναμη 22 κλινών (κάλυψη Μαιευτικών & Γυναικολογικών περιστατικών), Αίθουσα Τοκετών με δύναμη 4 κλινών (με άνω των 300 τοκετών ετησίως), Εξωτερικά Ιατρεία (εξετάστηκαν πάνω από 3.000 τακτικά & έκτακτα περιστατικά το έτος 2021), Οικογενειακός Προγραμματισμός (Τεστ Παπ).

Το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου περιλαμβάνει 12 οργανικές θέσεις ΤΕ Μαιών εκ των οποίων καλυμμένες είναι μόνο οι 9, οι οποίες δεν επαρκούν. Ενδεικτικό του ότι δεν επαρκούν οι θέσεις αυτές είναι η έκτακτη πρόσληψη 6 επιπλέον Μαιών με συμβάσεις εργασίας επικουρικού προσωπικού και μέσω ΟΑΕΔ, για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις υπάρχουσες ανάγκες. «Με την απόφαση αυτή, αποκλείεται η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού παρά μόνο έκτακτου, το οποίο δεν αποτελεί λύση στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Μ/Γ Κλινικής. Επίσης, σε περίπτωση μη πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, θα παραμείνουν μόνο 9 Μαίες για την κάλυψη όλων των αναγκών» υπογράμμισε η πρόεδρος κα  Δήμτρα Χαλάτση ζητώντας άμεση ανάκληση της απόφασης.

Τόσο η κα. Χαλάτση όσο και η κα. Λεοντάρη υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό της τοπικής κοινωνίας. «Ήδη στην περίοδο της πανδημίας παροχές όπως το καθημερινό ιατρείο λήψης Τεστ Παπ περιορίστηκε σε 2 φορές εβδομαδιαίως, ενώ το ιατρείο κολποσκόπησης και το τμήμα Προετοιμασίας Γονεϊκότητας σταμάτησαν τη λειτουργία τους, περιορίζοντας την πρόσβαση των γυναικών στη Δημόσια & Δωρεάν Υγεία. Διαμαρτυρόμαστε γιατί, η απόφαση αυτή αντί να διευκολύνει την αυξημένη προσέλευση πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και την έκτακτη και διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση γυναικών μεταναστών στο Νοσοκομείο, θα δυσχεράνει τις συνθήκες για τους πολίτες, που θα αναγκαστούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Διαμαρτυρόμαστε γιατί, η απόφαση αυτή αντί να οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού το οποίο εργάζεται στα όρια ασφαλείας, με τις συνεχόμενες βάρδιες και το φόρτο εργασίας θα οδηγηθεί στην εξάντληση και την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους με όλες τις συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς» ανέφεραν.

Τέλος, ζήτησαν την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής ώστε να αποφευχθεί η αποδυνάμωση-υποβίβαση των Γυναικολογικών-Μαιευτικών υπηρεσιών εις βάρος των πολιτών και των εργαζομένων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ