ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ-Από 1η Οκτωβρίου γονικές παροχές χωρίς φόρο

Νέα

Από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις γονικές παροχές

Από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις γονικές παροχές η οποία τίθεται προς ψήφιση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά γονέα.

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην κτηματαγορά, αλλά και σε χιλιάδες νοικοκυριά γιατί δεν αφορά μόνο ακίνητα, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά, μετοχές κ.λπ.

«Το μέτρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για περιπτώσεις που οι γονείς θέλουν να δώσουν χρήματα στα παιδιά τους, προκειμένου να αγοράσουν π.χ. ένα αυτοκίνητο ή να κάνουν μία επιχείρηση. Μέχρι σήμερα ο φόρος για ανάλογες περιπτώσεις είναι της τάξεως του 10%, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού.  Με βάση την νέα ρύθμιση όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους με γονική παροχή, δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται» ανέφερε, μεταξύ άλλων  ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων κ. Γιάννης Παππάς υπογραμμίζοντας ότι «Το ζητούσαμε χρόνια …»

Ειδικότερα για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.

Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ και πλέον μηδενίζεται

Για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός. Από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ό,τι ίσχυε. Το μέτρο δεν αφορά κληρονομιές άλλωστε γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης.

«Η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή, αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο και στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς, ενώ ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα από γονείς και παππούδες που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, είτε με μετρητά, είτε με μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα» τόνισε ο κ. Παππάς.

Τέλος, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική ταυτότητα που φαίνεται να έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων και στα συμβολαιογραφικά γραφεία:

«Η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Η ημερομηνία δημιουργεί προβλήματα καθώς μεχρι 30/9 ισχύει η προθεσμία για την  ηλεκτρονική ταυτότητα και δεν έχει δοθεί παράταση. Έχουμε αιτηθεί να δοθεί παράταση ώστε να απορροφηθεί και η γονική παροχή» ανέφερε ο κ. Παππάς τονίζοντας ότι στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την αγορά ακινήτων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ