Κατάληψη δύο βδομάδες μετά την έναρξη…

Τοπικά

Να σεβαστούν τα σχολεία ζητά η Δημοτική Αρχή

Μόλις στην τρίτη εκπαιδευτική εβδομάδα και ήδη είκοσι τέσσερα (24) σχολεία στην περιφέρεια Ηπείρου τελούν υπό κατάληψη επτά εκ των οποίων στα Γιάννενα. Τα αιτήματα των μαθητών αφορούν …μέχρι και σπασμένα παγκάκια δημιουργώντας προβληματισμό για τους πραγματικούς λόγους που τα σχολεία δεν λειτουργούν ειδικά μετά από πολλούς μήνες που έμειναν κλειστά στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Σε κατάληψη, σύμφωνα με πληροφορίες,  είναι το 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ, το 2ο και 3οΛύκειο, το ΓΕΛ Ανατολής, το 5ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Ζίτσας, στην Ελεούσα.

Υπό κατάληψη τελούν σχολεία και σε άλλους νομούς: Έντεκα στην Άρτα, τέσσερα στην Θεσπρωτία και δύο στην Πρέβεζα.

Ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Καμπουράκης αναφέρθηκε στις καταλήψεις εκφράζοντας τον φόβο του κυρίως για την διασπορά του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Οι καταλήψεις δημιουργούν περάν των άλλων προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και προβλήματα με την διασπορά του ιού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλα τα παιδιά» τόνισε ο κ. Καμπουράκης εκφράζοντας την πραγματική αγωνία του ενώ δεν κατανοεί και τα αιτήματα που θέτουν τα παιδιά ενώ για κάποια αναφέρει ότι θα μπορούσαν να λυθούν και χωρίς καταλήψεις!

Την ίδια ώρα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη τίθεται σε εφαρμογή η τηλεκπαίδευση και οι απουσίες στους μαθητές που δεν μπαίνουν στο μάθημα χρεώνονται κανονικά.

Σεβασμός στα σχολεία

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική αρχή αμέσως μετά την γνωστοποίηση των καταλήψεων σε σχολικές μονάδες της πόλης.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Με αφορμή τις καταλήψεις που έχουν ξεκινήσει ο Δήμος Ιωαννιτών επισημαίνει την ανάγκη σεβασμού της περιουσίας σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Απευθύνει έκκληση στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, να περιφρουρήσουν τα σχολεία από κάθε φαινόμενο βανδαλισμού.

Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, ο Δήμος χρειάστηκε να προχωρήσει σε εργολαβία για την αντιμετώπιση των ζημιών και να δαπανήσει ποσό άνω των 200 χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων μετά το πέρας των καταλήψεων.

Φέτος και μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αποκατάστασης τυχόν ζημιών που ήδη αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Δήμος λοιπόν απευθύνει έκκληση σε όλους και ειδικά στους μαθητές να αποφευχθεί κάθε βανδαλισμός στο διάστημα των καταλήψεων και να υπάρξει ο απαιτούμενος σεβασμός στις σχολικές υποδομές που αποτελούν περιουσία όλων.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συμβάλλουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό, όπως είναι αποκλειστική ευθύνη όσων διαμαρτύρονται να περιφρουρήσουν τα σχολεία από κάθε είδους καταστροφή και να τα παραδώσουν στην κατάσταση που ήταν προ των καταλήψεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ