Ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς στο ΠΓΝΙ

Νέα

Συνάντηση του Στ. Καλογιάννη με τον διοικητή και τον υποδιοικητή

 

Με τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Κατσακιώρη και τον υποδιοικητή κ. Ντιναλέξη συναντήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Συζήτησε μαζί τους την πορεία των εμβολιασμών, η οποία εξελίσσεται πολύ θετικά, καθώς στο Πανεπιστημιακό εμβολιάζονται καθημερινά περίπου 700 άτομα, για τα προβλήματα του νοσοκομείου και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Συνεχάρη τον κ. Κατσακιώρη για την διαδικασία που ακολουθείται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι συμβάλλουν ουσιαστικά, μετά από πολλούς μήνες, στο άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού, και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε δήλωσή του Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Έκανα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης μας και το δεύτερο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η διαδικασία ήταν άψογη, όπως και στον πρώτο εμβολιασμό μου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, τη διοίκηση, το ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που συνεχίζουν να παρέχουν. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο, τόσο ως προς την υποδομή τους όσο και με προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η προχθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με προτεραιότητα σε όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

Καλώ τους συμπολίτες μας, για μία ακόμη φορά, να εμβολιαστούν. Ο ταχύς εμβολιασμός όλων είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκτηση της «ελευθερίας» μας. Παράλληλα όμως, ενώ διαπιστώνουμε όλοι την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Συνεπώς, ούτε εφησυχασμός χρειάζεται ούτε ανευθυνότητα».

 

Ερώτηση για την έκδοση αδειών σε περιοχές πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής

Τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, ζήτησε ο Σταύρος Καλογιάννης από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Κ. Σκρέκα, με σχετική Ερώτησή του (αρ. πρωτ. 6630/2021), που κατέθεσε στη Βουλή, μετά από συνεργασία που είχε με κατοίκους των Ζευγαριών, της Περιβλέπτου και του Τσιφλικόπουλου και μηχανικούς-μελετητές.

Ειδικότερα, ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε την επανεξέταση της Εγκυκλίου 18734/216/2020 του ΥΠΕΝ, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας πριν την κύρωση της συνολικής πράξης εφαρμογής της εκπονούμενης πολεοδομικής μελέτης. Η Εγκύκλιος έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους Δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ιωαννιτών, στους οποίους εκπονείται μελέτη πράξης εφαρμογής.

Στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

«Με την Εγκύκλιο 18734/216/2020 της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται ότι, προκειμένου να χορηγηθεί οικοδομική άδεια σε πυκνοδομημένες περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη πράξη εφαρμογής, πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής, θα πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη και κύρωση της συνολικής πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης, ή κατ’ εξαίρεση, μεμονωμένη πράξη εφαρμογής κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 1337/1983, όπως ισχύει.

Αυτή η Εγκύκλιος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις περιοχές όπου σήμερα εκπονούνται πράξεις εφαρμογής, σε Δήμους ολόκληρης της χώρας. Στον Δήμο Ιωαννιτών προβλήματα δημιουργούνται τις ενότητες Ζευγαριών, Περιβλέπτου, Τσιφλικόπουλου, Δροσιάς, Πεντέλης.

Η παλαιότερη σχετική Εγκύκλιος 106/1986 περί «χορηγήσεως οικοδομικών αδειών σε περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο με τις διατάξεις της παρ. 10 άρθρου 43 του Ν. 1337/1983 …», προέβλεπε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, επιτρεπόταν η έκδοση οικοδομικής άδειας στις ιδιοκτησίες:

α) που δεν όφειλαν εισφορά σε γη,

β) που η εισφορά σε γη ήταν μικρότερη ή ίση από την αντίστοιχη υποχρέωση της ιδιοκτησίας».

Καθώς σήμερα, με την εφαρμογή του Ν. 4315/2014, η εισφορά σε γη υπολογίζεται χωριστά για κάθε ιδιοκτησία, εφ’ όσον η ιδιοκτησία είχε δημιουργηθεί μέχρι 28 Μαΐου 2014, ενώ με τον Ν. 1337/1983 η εισφορά σε γη υπολογιζόταν στο σύνολο των ιδιοκτησιών, για ιδιοκτησίες που είχαν δημιουργηθεί μετά τις 10/03/1982, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να επανεξετάσει την Εγκύκλιο 18734/216/2020, ώστε να επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας σε περίπτωση που ιδιοκτήτης δεν οφείλει εισφορά σε γη ή η οφειλόμενη εισφορά σε γη είναι μικρότερη ή ίση από την αντίστοιχη υποχρέωση της ιδιοκτησίας, όπως προέβλεπε η Εγκύκλιος 106/1986.

Για το θέμα ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Ελισάφ και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δ. Παπαγεωργίου