Φωτοβολταϊκά συστήματα στους ΤΟΕΒ

Νέα

Στοίχημα η μείωση του κόστους λειτουργίας για να περιοριστούν οι οφειλές

 

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αντλητικών συγκροτημάτων των ΤΟΕΒ, συνεχίζει να απασχολεί την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ενέταξε στο Π.Α.Α. πέντε τέτοια έργα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, θα επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά σταδιακά θα μπορέσουν να αποσβησθούν οι συσσωρευμένες οφειλές για ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, όπως είπε ο περιφερειάρχης, ενώ έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται μη διαθεσιμότητα του δικτύου για σύνδεση των συστημάτων. «Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και θα πρέπει να γίνονται άμεσα δεκτές οι αιτήσεις και μόνο αν περάσει ένας εύλογος χρόνος, να παραχωρείται η διατιθέμενη ισχύς σε ιδιώτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης ο οποίος έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες αρχές για την επίλυση του ζητήματος. Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει στις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ να εκπροσωπείται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.

 

Δεσμευμένα κονδύλια για το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας

Στο μεταξύ, κονδύλια που έχουν δεσμευτεί σε προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών τα οποία μεταφέρονται κάθε χρόνο στον επόμενο προϋπολογισμό, θα διατεθούν τουλάχιστον στην αρχή, για την έναρξη των εργασιών δημιουργίας του Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Γεωργικής Σχολής στον Κατσικά.

Η παραχώρηση έκτασης 1000 περίπου στρεμμάτων από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης άνοιξε το δρόμο για ένα φιλόδοξο εγχείρημα της περιφέρειας Ηπείρου που σχετίζεται άμεσα με την έρευνα, την παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, σε συνεργασία με τον ΕΛΓ Δήμητρα. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εντάσσεται και η λειτουργία στον ίδιο χώρο μίας αγοράς παραγωγών, σε πρώτη φάση, μία ημέρα την εβδομάδα.